2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ivókút, kiállítások és tagozati évforduló

2022. október 03. hétfő, 15:23
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közelmúltban több ünnepi esemény is színesítette a hétköznapokat az Ady-iskolában, legyen szó akár az intézményben működő általános iskoláról, akár a művészeti gimnáziumról.

 Képzőművészeti és zenei programok az Ady-iskolában

A Zalavíz Zrt. egyik pályázatának köszönhetően ivókutat avattak az iskola udvarán. Czigány László igazgató érdeklődésünkre elmondta: a cég korábban egy vetélkedőre invitálta az iskolákat, melynek témája az egészséges életmód, a fenntarthatóság, és természetesen a víz kulcsfontosságú szerepe volt. Egy kérdőívet kellett a témában kitölteni, és az az iskola, amelyik a legtöbb feladatsort megoldotta, és beküldte, nyert. A játékon az Ady-iskola bizonyult a leglelkesebb intézménynek, így a cégtől egy ivókutat kaptak ajándékba. A vízcsapot az iskola udvarán üzemelték be, mégpedig azért, hogy a kint játszó gyerekeknek szünetekben, vagy a nyári napközi idején ne kelljen beszaladgálniuk a mosdóba, ha megszomjaznak.

Czigány László és Arnhoffer András az ivókút átadásán

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója a diákokat köszöntve úgy fogalmazott: az ivókutaknak fontos szerepe van, hiszen a csapvíz 200-szor olcsóbb mint a palackozott, és nem keletkezik hulladék sem a használatával. Az ivóvíz, ami ebbe a kútba érkezik, 200 méter mélységből jön, és 30 ezer éve keletkezett. Tiszta, egészséges; fogyasztását azért is ajánlja, mert az ásványi anyag tartalma szinte semmivel sem kevesebb, mint a palackos vizeké. Azt pedig mindenki tudja, hogy a folyadékra – legfőképp a vízre – nagy szüksége van az emberi szervezetnek.

Az udvaron is szomjúkat olthatják a diákok

A kút felavatása után az iskola galériájában folytatódott a program, ahol a művészeti gimnazisták gébárti alkotótáborban készült munkáiból nyílt tárlat. Mint arról korábban beszámoltunk, a tanév elején a diákok egy hetet töltöttek a Gébárti-tó partján, Tánczos György és Monok Balázs művésztanárok vezetésével, hogy jobban elmélyülhessenek a rajz és a festészet egyes technikáiban. Ceruzarajzok, diópác-grafikák és akvarellek is készült az alkotóhéten. A téma pedig maga a táj volt, vagyis a tó és a környezete. Az ott készült munkákból nyílt kiállítás a galériában, melyet Tánczos György ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Gébárt ihlette alkotások - a gimnazisták munkáiból nyílt kiállítás

Az iskolában egy jeles évforduló is okot ad az ünneplésre: az intézmény falai között 40 évvel ezelőtt indult el az ének-zene tagozat. Igaz, mára egy komplexebb, bővebb tagozattá vált és a neve is módosult, ám az alapvetés maradt: nagyobb hangsúlyt fektetni a diákok zenei oktatására. Gellért Réka karvezető, az iskola ének-zene tanára érdeklődésünkre elmondta, hogy a 40. születésnapról egy kiállítással emlékeznek meg. Az aula egyik részében a tagozat elmúlt évtizedeinek relikviáit gyűjtötték össze egy vitrinbe. Régi kazetták, cédék, versenyeken szerzett díjak és más tárgyak idézik fel a tagozat sikereit. A tér másik felébe pedig egy Mozart ihlette kiállítás készült. A híres zeneszerző 1791. szeptember 30-án mutatta be máig népszerű művét, A varázsfuvolát. Mivel október elseje a zene világnapja, ezért a két dátumot egyszerre ünnepli a tagozat. Arra kérték az alsósokat, hogy az opera első felvonásának első jelenetéhez – melyben megjelenik az Éj Királynő, Papageno és Tamino – készítsenek jelmez- és díszletterveket. Ezek a színes és ötletes gyerekrajzok láthatók a paravánokon.

Gellért Réka az alsósok jelmeztervei előtt

Az énektanár azt is elmondta, hogy a 40. évforduló alkalmából az idén szeretnék az összes hagyományos rendezvényüket és koncertjüket megtartani, melyek az elmúlt években a Covid miatt elmaradtak. Így megrendezik az óvodások színjátszó-bemutatóját és a karácsonyi koncertet. Ezenkívül egy kiadvány is napvilágot lát az elmúlt évtizedek történéseiről. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK