2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két emberöltő óta tanítja a gyerekeket

2022. október 29. szombat, 09:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Liszt Ferenc Általános Iskola fennállásának 50 éves jubileumát ünnepelték, amely a Kertváros első, modern oktatási intézményeként, Kilián György Általános Iskola elnevezéssel 1972-ben nyitotta meg kapuit közel ezer tanuló számára Zalaegerszegen. Az eseményen részt vettek a nyugdíjas pedagógusok és igazgatók, az egykori diákok, közülük többen, mint Liszt-es szülők.

Az 50 éves Liszt Ferenc Általános Iskola

Balaicz Zoltán és Winklerné Fehér Lívia

Segítőkész és szakmailag kiváló tantestületbe érkezett Winklerné Fehér Lívia, az intézmény jelenlegi vezetője. Akkor, 1984-ben 911 tanulója volt az iskolának 29 osztállyal, ma 402 diákja van 16 osztállyal. Szeglet Lajost, egykori igazgatót idézve kiemelte, az iskola célja nem más, minthogy megőrizze a nevelési módszereket és hagyományokat, mindemellett alkalmazkodjon a változásokhoz, és az új igényeknek megfelelően alakítsa képzéseit. Köszönetét kifejezve azt mondta, ez az 1972-es, az 1984-es és a 2022-es tantestület nélkül nem lehetett volna megvalósítani.

Az iskola két emberöltő óta nagy odaadással tanítja a gyerekeket, hangsúlyozta Kajári Attila. A fenntartó, Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója felidézte, hogy a zalai megyeszékhelyen elsők között vezették be az ének-zene oktatását Kodály Zoltán által elindított alapokon 1956 szeptemberében. Így jött létre a zalaegerszegi ének-zenei általános iskola, amely 1962 végén vette fel Liszt Ferenc nevét. Az ének-zene tagozatos oktatás 1972-től a Kilián György Általános Iskolában folytatódott. Méltatta az intézményben zajló kiváló pedagógiai munkát, amit számos díj és elismerés kísért az elmúlt évtizedekben. Beszéde végén átadta dr. Pintér Sándor belügyminiszter elismerő oklevelét idén két nyugdíjba vonult pedagógusnak, Bognárné Gerencsér Máriának és Hanzsérosné Farsang Ildikónak.

Bognárné Gerencsér Mária és Hanzsérosné Farsang Ildikó, a belügyminiszter elismerésében részesült nyugdíjas pedagógusok (virággal)

Balaicz Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt fél évszázadban olyan kiváló igazgatók és pedagógusok tanítottak itt, akik mindent megtettek illetve a mai napig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a következő generáció tagjai valóban értékes polgárai legyenek a hazának, a nemzetnek és a városnak. A polgármester átnyújtotta az intézmény vezetőjének a közgyűlés kitüntető oklevelét, megköszönve a pedagógusoknak az elmúlt öt évtizedbeli elhivatott, lelkiismeretes, nagy szakmai tudással végzett oktató-nevelő munkáját, valamint az énekzene-tagozat kimagasló eredményeit, amellyel hozzájárulnak Zalaegerszeg kulturális életének gazdagításához, öregbítve a város jó hírét.  

A rendezvényen többek között elhangzott, az 1956-57-es tanévben elindított énekzene-tagozatos oktatás meghatározó örökség, amit az 1972-ben megnyílt új iskola vitt tovább. Ez az időszak összefonódik Vajda József népdalgyűjtő nevével, az intézmény akkori igazgatójával, aki a Kodály-filozófia talaján zenekarokat, citeraegyütteseket és kórust vezetett. Az ének-zenei képzésben kiemelkedő szerepet vállaltak a korszak elkötelezett zenepedagógusai, köztük Büki Gyuláné, Adél néni, akik egy belvárosi épületben kezdték meg máig ható tevékenységüket.

A jubileumi ünnepségen felléptek az iskola diákjai, néptánccal, kórusénekléssel, valamint torna- és röplabda-bemutatóval ízelítőt adva a Liszt Ferenc Általános Iskolában folyó képzésekről és tevékenységekről.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK