2020.08.05., szerda - KrisztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Külsejében újult meg

2020. július 12. vasárnap, 16:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
Befejeződött a zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola energetikai korszerűsítése, ami a TOP-programból támogatva 345 millió forintból valósult meg. Az intézményben kicserélték a külső nyílászárókat, modernizálták a világítást, megújuló energiaforrás felhasználásával átépítették a fűtési rendszert, valamint homlokzati hőszigetelést és színezést valósítottak meg.

Energetikai korszerűsítés a Liszt Ferenc Általános Iskolában

Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, Winkler Lívia iskolaigazgató, Kajári Attila, Hajnal Gabriella, Balaicz Zoltán, Vigh László és Galbavy Zoltán

Az átadási ünnepségen Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója szólt elsőként a megjelentekhez. Történeti visszatekintésében elmondta, hogy Kodály Zoltán kezdeményezésére az 1950-es években indult el hazánkban az ének-zene oktatás, ami Zalaegerszegen 1956 szeptemberében vette kezdetét a Dózsa-iskolában. 1961-ben jött létre az állami ének-zenei iskola a városban, ami 1962 év végén felvette Liszt Ferenc nevét. Az ének-zene oktatására szakosodott intézmény 1972-ben költözött új kertvárosi épületébe, amit most felújítottak. Abban a tanévben, amelyben a Liszt Ferenc Általános Iskola újra önálló intézményként működhet. Az igazgató végül méltatta az iskola ének-zene oktatásában betöltött szerepét, ami miatt szívesen íratják ide gyermekeiket a szülők.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, 2104-ben határozták el, hogy minden nevelési és oktatási intézményt felújítanak a városban. Mint mondta, ezzel a programmal rendkívül jól haladnak, ugyanakkor dolgoznak azon is, hogy a még hátralévő iskolák rekonstrukciójához megtalálják a forrást. A már elindított programba a Liszt Ferenc Általános Iskola is bekerült, melynek energetikai korszerűsítésére két TOP-pályázatból valamint önerőből összesen 345 millió forintot fordítottak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a zalaegerszegi iskolák az önkormányzat után a tankerület fenntartásában is jó kezekben vannak. Köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak a digitális oktatásban kifejtett munkájukért. Arra intett, hogy a vírus második hulláma újból feladja a leckét az egész ország számára, amelyre a pedagógusoknak ismét fel kell készülniük.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta, az elmúlt időszakban egy egészen más üzemmódra kellett átállni, amelyben kiválóan vizsgáztak a pedagógusok, a szülők és gyerekek. Vírushelyzet van. Nem tudni mi lesz ősszel, de mindenki reméli, hogy normál kerékvágásban elindulhat és végigmehet a tanév. De készülnek a rendkívüli helyzetekre is a tapasztalatok összegyűjtésével, valamint informatikai oktatóprogramokkal. Mint fogalmazott, az lenne az ideális, hogy a digitális oktatás során szerzett eddigi tapasztalok egy normális tanmenetbe épülnének be. Méltatta a zalaegerszegi tankerület pályázati munkáját, melynek révén az elmúlt öt évben 5,5 milliárd forintot tudtak befektetni a megyeszékhelyi és a környékbeli iskolák rekonstrukciójába.

Az ünnepségen Galbavy Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője is kifejezte köszönetét a Liszt Ferenc Általános Iskola felújításáért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK