2018.06.25., hétfő - VilmosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kutatási képességeiket erősíthetik

2017. június 26. hétfő, 07:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
Címkék:
A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények összesen 3,1 milliárd forintos támogatást nyertek el a helyi gazdaság igényeit szolgáló kutatási képességeik, valamint a duális képzés fejlesztésére – jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, a BGE gazdálkodási karán tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, a kormány a 2011-ben létrehozott Új Nemzeti Kiválóság Programból 1,7 milliárd forintot fordított évente egyetemi hallgatók kutatásainak támogatására, melyet 2016-ban 2,2 milliárdra, 2017-ben 4 milliárdra növelt. 2018-ban ez az összeg már 27 milliárd forint lesz. Az európai uniós EFOP-pályázatokon keresztül további 130 milliárd forintnyi támogatás áll az egyetemek kutatás-fejlesztési projektjeire. Elvárás, hogy a felsőoktatási intézmények képesek legyenek kutatási szolgáltatást nyújtani a környezetükben működő vállalatoknak.

4,4 milliárd a helyi felsőoktatás támogatására

Lambertné Katona Mónika, a BGE gazdálkodási karának dékánja kiemelte, hogy az EFOP kiíráson öt projektre összesen 1,77 milliárd forint támogatást nyertek el. Ebből többek között fejlesztik kutatási tevékenységeiket és a duális képzést. A kar infrastruktúráját is bővítik, mivel Innovációs és Tudásközpontot alakítanak ki, ahol nemzetközi üzleti környezetet szimuláló oktatási és szolgáltatási tereket létesítenek. 

A járműipari tesztpályához kapcsolódóan a Budapesti Műszaki Egyetem konzorciumi vezetésével a Pannon Egyetem zalaegerszegi mechatronikai képzési központja valamint a győri Széchenyi István Egyetem valósít meg közös kutatás-fejlesztési projektet. A BME részéről dr. Tihanyi Viktor szakmai vezető elmondta, az EFOP kiíráson 1,5 milliárd forintnyi támogatást nyertek a jövőben meghatározó járműtechnológiák, így az autonóm és az elektromos járműrendszerek alapkutatására, a tesztpályához kapcsolódó tesztek (szimulációs, labor, közúti tesztek) kidolgozására, az úgynevezett know-how (tudás-ismeret) felépítésére. Mindhárom egyetem eddigi kutatás-fejlesztési tevékenységeinek erősítésével vesz részt a projektben.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere méltatta, hogy soha ekkora összeghez nem jutottak a helyi felsőoktatási intézmények, hiszen az elnyert 3,8 milliárd forintos támogatásból 3,1 milliárd forintot közvetlenül azok használhatnak fel. Beszélt arról is, hogy a város a TOP-program keretéből 600 millió forintot fordít a duális képzőközpont kialakítására a kampusz mellett, mely összeggel már összesen 4,4 milliárd forint jut a helyi felsőoktatás fejlesztésére. A duális képzőközpontban szakképző és felsőoktatási intézmények folytatnak oktatási, képzési programokat, melybe a helyi vállalkozásokat is bevonják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK