2022.07.03., vasárnap - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Motorosok vették birtokukba a tesztpályát

2019. április 07. vasárnap, 17:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
Több mint kétszáz motoros tesztelte magát illetve saját motorját azon az elméleti és vezetéstechnikai tréningen, melynek a zalaegerszegi járműipari próbapálya adott helyet szombaton.

– A motorosok többsége ősz közepén, végén leteszi motorját, és ilyentájt, ahogy kijön a jó idő, veszi elő újra – válaszolt kérdésünkre Anti András rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Ezalatt a pár hónap alatt bizony megkopnak képességek, és elfelejtődnek azok a technikák, melyek a biztonságos motorozáshoz szükségesek. A vezetéstechnikai tréningnek éppen az a célja, hogy ezeket felelevenítsék, illetve begyakorolják a motorosok. Ez nem nélkülözheti az elméleti felkészítést, amely során közlekedés-pszichológiai ismeretekről valamint a rendőrség munkatársai részéről baleset-megelőzéssel kapcsolatos tudnivalókról hallhattak előadásokat a tesztpálya fogadóépületében.

A dinamikus pálya adott helyet a szakemberek által irányított gyakorlati felkészítésnek, amelyen természetesen nem a sebességen, hanem a technikán volt a hangsúly. Valamennyi gyakorlat azt szolgálta, hogy biztonságosan uralják a motort. A szlalomozás mellett szimulátorral is gyakorolták a kanyarodást. Ez utóbbi a motor két oldalára merőlegesen rögzített eszköz volt, amely azt érzékeltette, hogy kanyarokban mekkora az a dőlési szög, amellyel még biztonságosan lehet bedönteni a motort, az ív megtartása mellett.

Az eseményre nagyjából háromszázan regisztráltak, közülük több mint kétszázan meg is érkeztek. A távolmaradókat valószínűleg az eső tartotta vissza, hiszen a reggeli órákban esett például Pacsán és Nagykanizsán. Celldömölkön viszont jó lehetett az idő, mert egy nyolcfős társaság jelent meg. Kovács Gábor érdeklődésünkre elmondta, minden ilyen lehetőséget kihasználnak, mert fontosnak tartják a gyakorlást, az ismeretek felfrissítését. Ő is azon a véleményen volt, hogy tavasszal sajnos sokanfelkészületlenül ülnek a motorra, ami ebben az időszakban a motorbalesetek gyakoribb előfordulásában is megmutatkozik.

A zalaegerszegi Kovács Krisztián hatodik alkalommal vett részt az évindító tréningen. Mint mondta, mindig tanítanak valami újat, ami azért jó, mert a motorozás és a motor technikája eléggé komplex dolog. Másrészről a motorra ilyenkor vissza kell szokni, mert azt bizony senki sem tudja úgy használni, mint ahogy ősszel letette. Ez a tréning kiváló alkalom a vezetéstechnikák felelevenítésére, begyakorlására, amellett, hogy egy élménynap, hiszen régi barátokkal lehet találkozni és újakkal megismerkedni.  

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Baleset-védelmi Bizottság szervezte a vezetéstechnikai tréninget, melyhez partnerként csatlakozott a ZalaZone Járműipari Tesztpálya, a Vöröskereszt megyei szervezete és nem utolsósorban a motoros egyesületek. A Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület valamint a Bazitai Polgárőr Egyesület vigyázta a rendet és segítette a motorosokat az egyes helyszínek közötti eligazodásban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK