2020.11.26., csütörtök - VirágZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemzetközi nyári egyetem a tesztpályán

2019. július 09. kedd, 17:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Autóipari Próbapálya Zala Kft. július 8-9-én nemzetközi nyári egyetemi képzést szervezett műszaki egyetemek hallgatói számára, amelynek a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya adott helyet. A fiatalokat, akik közül ketten a Szófiai Technológiai Egyetemről érkeztek, dr. Vadvári Tibor alpolgármester fogadta a városházán.

Mint mondta, a város felsőoktatásban betöltött szerepét erősíti minden olyan program, amely fiatalokat invitál ide. A hazai és a külföldi műszaki egyetemek számára a járműipari tesztpálya nagy vonzerőt jelent, nemhiába tervezik, hogy valamilyen bázist alakítanak ki Zalaegerszegen. Beszélt arról, hogy helyben a Pannon Egyetem Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézete biztosítja a műszaki alapképzést. A járműipari tesztpálya és az épülő SmartField Kutatóközpont pedig a mesterképzés valamint a hosszabb és rövidebb kurzusok helyszíneként jöhet szóba, miután az utóbbi szolgáltatásait hazai és külföldi egyetemek fogják igénybe venni, vélekedett az alpolgármester.

Nagy András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. projekttámogató közgazdásza a Pannonfejlesztési Alapítvány megbízásából koordinátori feladatokat látott el a nyári egyetemen. Elmondta, az alapítvány kiemelten kezeli, hogy a műszaki pálya iránti elkötelezettséget növelje a fiatalokban. A járműipari tesztpályára is úgy tekint, mint az egyetemi kapcsolatok bővítésének zálogára. Első alkalommal szervezték meg ezt a nyári egyetemi szemesztert, melyre az előzetesen jelentkező 20 főből 17-e-n tudtak részt venni. A fiatalok a tesztpálya infrastruktúrájával ismerkedhettek meg, továbbá azokkal a tesztfeladatokkal, amelyeket a mérnök kollégák végeznek.

Biyanka Zopova balról, Palina Boznanova jobbról. Középen Kaszás Eszter, aki angolul tolmácsolt a két bolgár egyetemistának.

A fiatalok a budapesti, a győri, a szombathelyi, valamint a helyi műszaki egyetemekről érkeztek, azok műszaki, gépész- és közlekedésmérnöki, valamint logisztikai karairól. Közülük két hölgy a bolgár (TU Sofia) Szófiai Technológiai Egyetemről élt a lehetőséggel.

Palina Boznanova és Biyanka Zopova telekommunikációs hallgatók érdeklődésünkre elmondták, nagyon tetszett nekik a szakmai program a tesztpályán, ahol járműipari teszteket figyelhettek meg, illetve vehettek részt megoldásukban. Úgy vélekedtek, a tesztpálya nagyon jó lehetőség a város ipari fejlődése szempontjából, ami munkahelyként is nagyon érdekes lehet. Zalaegerszegből ugyan nem láttak sokat, de egy kedves kis várost ismertek meg benne.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK