2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szabadulószoba, drónok és robotika

2018. szeptember 19. szerda, 17:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Drón- és robotbemutatóval, szabadulószobákkal, 3D nyomtatással, fizikai kísérletekkel és sportlélektani kutatásokkal is várja többek között az érdeklődőket az idei Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat.

A szeptember 28-án megrendezésre kerülő program a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények, valamint a Zalaegerszeg Felsőoktatásáért Közalapítvány (ZFOK) és a város összefogásával valósul meg. A részletekről a városházán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Dr. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta: örömteli, hogy a Zalaegerszegen működő három felsőoktatási intézmény (BGE, PTE, Pannon Egyetem) együttműködésének köszönhetően a város ismét csatlakozhatott az országos Kutatók Éjszakája rendezvényhez.

Ingyenes programok a Kutatók Éjszakáján

A kezdeményezés egyik célja az, hogy a főiskolákra, egyetemekre készülő diákoknak megmutathassák az iskolák, hogy milyen képzések, kísérletek folynak az egyes karokon. Másrészt az is lényeges, hogy izgalmas, színes és nyilvános programokkal a lakosságot is beavassák kicsit a tudományos életben zajló folyamatokba.

A sajtótájékoztatón részt vettek a szervező intézmények képviselői is – dr. Császár Gabriella, PTE ETK; Lukács Attila, Pannon Egyetem és dr. Gubán Miklós BGE GKZ – akik ismertették az egyes iskolákra vonatkozó programelemeket. Elhangzott: a PTE Egészségtudományi Kara idén elsősorban a sport fontosságára, hatásaira, illetve a sport fizioterápiára koncentrál majd. Előadás hangzik el az erőnléti edzésekkel és a sportolók személyiségével kapcsolatban, de sertésszívet is boncolnak az este folyamán.

A Pannon Egyetemen a képzési portfólió bemutatása mellett a 3D nyomtatás rejtelmeibe, az ipari robotok használatába is beavatják a látogatókat. A BGE pedig egy „digitális forgataggal” készül, hiszen drónreptetés, robotbemutató és trükkös szabadulószobák is várják az érdeklődőket és a kísérletezni vágyókat.

Szuper Ildikó, a rendezvényt koordináló ZFOK nevében hozzátette: minden meghirdetett tudományos program nyilvános és ingyenes lesz. Az események öt helyszínen valósulnak meg, melyek között autóbuszos körjáratot indítanak. A buszok fél 5 és este 10 óra között közlekednek. A rendezvényeket karszalaggal lehet látogatni, ennek felmutatása pedig 50 százalékos kedvezményt jelent az esti záró koncertre, amire a VMK-ban kerül sor. A Kutatók Éjszakájának egyik helyszíne lesz az Északi Ipari Zóna (Inkubátorház), ahol többek között elektromos hajtású, formula 2000-es versenyautót is láthat a közönség. A buszjárat erre a helyszínre is elviszi a látogatókat.

A részletes program a kutatokejszakaja.hu oldalon olvasható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK