2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Techtogether: Pályaválasztásról játékosan

2017. november 23. csütörtök, 19:46
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ózonlyuk befoltozásával foglalkozó környezetvédelmi szakma 2042-ben? A zalaegerszegi Munkácsy-szakgimnázium diákjai ezt a témát érintő kisfilmmel készültek a Techtogether Junior Zalaegerszeg pályaorientációs versenyre, melyen műszaki és természettudományos ismereteikről kellett számot adniuk a résztvevő csapatoknak.

A rendezvényt második alkalommal szervezte meg a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány. Szuper Ildikó ügyvivő elmondta, a pályaorientációs és karrier nap megrendezésében a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, a városi foglalkoztatási paktum, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya, valamint a megyei foglalkoztatási paktum és a megyei kereskedelmi és iparkamara működött közre. Az elsősorban az általános- és középiskolák 7-12. évfolyamos diákjainak szóló rendezvényen a versenyzők és a látogatók egyaránt érdekes szakmabemutatókkal találkozhattak, és megismerkedhettek a kiállító középiskolák, egyetemek és vállalatok által nyújtott tanulási és munkalehetőségekkel.

Ehhez adott keretet a Techtogether Junior verseny a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ jóvoltából, mely intézmény célja, hogy játékos formában, élményeken keresztül keltse fel a fiatalok érdeklődését a műszaki és természettudományok, azon belül is elsősorban a közlekedés világa, a járműipar, valamint az iparág nyújtotta képzési és karrierlehetőségek iránt. A pályaorientációs verseny online fordulójában a fent említett tudományokban kvízjátékot oldottak meg a diákok. A helyszíni versenyen 16 középiskolás csapat vett részt, 11-12. évfolyamosokkal. Az egyes állomásokon szintén műszaki és természettudományos ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk, emellett be kellett mutatniuk egy prezentációt egy elképzelt jövőbeli dologról, amit szintén értékelt a zsűri. 

A zalaegerszegi Munkácsy Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai egy olyan szakmát mutattak be kisfilmjükben (2. kép), ami csak 2042-ben lesz – tudtuk meg Borda Zoltán megbízott szakmai igazgatóhelyettestől. Ez a ma még nem létező szakma művelői az ózonlyuk befoltozásával, a levegő megtisztításával és a felmelegedés megállításával foglalkoznak. Ehhez alapítottak egy céget, melynek a szakemberképzés is a feladata.

A Techtogether Junior Zalaegerszeg versenyre és pályaorientációs napra Zalán kívül Vas és Somogy megyéből érkeztek diákok, valamint kiállító képzőintézmények. Az első helyen végzett a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium, második lett a nagykanizsai Cserháti Sándor Szakképző Iskola, harmadik helyezést ért el a marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK