2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Teljesen új külsőt kapott

2022. szeptember 02. péntek, 15:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Teljesen új külsőt kapott a zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskola a homlokzati nyílászárók cseréjével és a homlokzat színezésével. Az energiahatékonysági célokat szolgáló, 492 millió forintba kerülő beruházás során hő- és vízszigetelték az 1970-es évekbeli épületet, amit napelemes rendszerrel láttak el.

Épületenergetikai beruházás az Eötvös-iskolában

Hanzséros Alajos igazgató, Orosz Ferencné, Balaicz Zoltán, Sölch Gellért, Vigh László,
Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese és Kajári Attila

Az átadási ünnepségen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a haladás egyik legjobb eszköze a korszerűsítés. A szellemi és a humánforrás biztosítása mellett fontos a környezet is: a gyerekek olyan iskolába járhassanak, ahol a külső körülmények is szépek. Mint fogalmazott, komoly kihívások előtt állunk, melyeket meg kell oldani. Az oktatási intézmények energiahatékonyságának növelése ezért kiemelt feladat, amely a szomszédunkban zajló háború előtt is kiemelt célja volt kormánynak. A zalaegerszegi Eötvös-iskola korszerűsítésének tervezése is évekkel ezelőtt kezdődött meg. Az elmúlt időszak eredménye pedig az, hogy 900 helyszínen több mint 350 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az országban a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban, melynek jelentős része energiahatékonysági elemeket is tartalmazott.

Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a kormánynak az európai és világpolitikai folyamatok miatt komoly nehézségeket kell kezelnie. Háború, járvány, energiaárak emelkedése. Akadozik az ellátási lánc, ami miatt még inkább fontos a fenntarthatóság. Az Eötvös-iskola energiahatékonysági fejlesztése ezért értékelődik fel.

Zalaegerszeg önkormányzata 2014-ben indította el programját, azzal a céllal, hogy 2024-ig, lehetőség szerint, minden nevelési és oktatási intézmény felújítása megtörténjen a városban. Erről Balaicz Zoltán polgármester beszélt, hozzátéve azt, hogy lassan tíz éve már nem fenntartók, de lélekben-szívben magukénak érzik az intézményeket. Megújult a Petőfi, a Dózsa, a Landorhegyi általános iskola, bővült az Izsák-iskola, amely, mint fogalmazott, azt mutatja, hogy Zalaegerszeg olyan felújítási hullámmal büszkélkedhet, ami más városok számára is példa lehet. Kiemelte, ezúttal az Eötvös-iskola rekonstrukciójának örülhetnek. Köszönetét fejezte ki az igazgatónak és valamennyi pedagógusnak, hogy egy nagyon jó iskolát működtetnek. Mint mondta, a munka nem áll meg. Zajlik a Liszt-iskola tornatermének felújítása, az Apáczai művelődési központé pedig heteken belül kezdődik. A Széchenyi-technikum rekonstrukciója a befejezéséhez közeledik, amit a Deák-technikum felújítása követ.  

A hatodikos diákok népdalcsokrot adtak elő

A KEHOP által támogatott beruházás műszaki tartalmát Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója ismertette. Hangsúlyozta, a fokozódó energiaválság idején az energiahatékonyság növelése és a környezet védelme rendkívül fontos. Ezt a törekvést segíti elő az Eötvös-iskola korszerűsítése.

Orosz Ferencné, a városrész önkormányzati képviselője azt mondta, mivel fiai is idejártak, szívügyének tartotta, hogy a kiemelkedő oktatás mellett a külsőségek is meglegyenek. Az iskola külső rekonstrukciójával most ez teljesült. Korábban is odafigyeltek az intézményre, ahol többek között könyvtári olvasótermet, művészeti szobát, játszóteret, multifunkcionális rekortán sportpályát létesítettek, melyhez a kertvárosi képviselők is hozzájárultak anyagi támogatásukkal. Építettek egy 9 férőhelyes parkolót, a közeljövőben pedig egy ideiglenes megállást biztosító, K+R parkolóhely létesítésébe fognak a Kovács Károly Városépítő Program keretében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK