2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Természettudományi verseny és kiállítás

2023. március 20. hétfő, 19:13
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP, Zrínyi-gimnázium
Kevesen tudják, hogy Zalaegerszeg szülötte, és a mai Zrínyi Miklós Gimnázium elődjének a diákja volt Izsák Imre Gyula (1929-1965) csillagász, matematikus, fizikus. A jeles tudós nevét kráter őrzi a Holdon.

 Izsák Imre Gyula csillagász emlékezete a Zrínyiben

A verseny győztesei és szervezői 

Nem véletlen, hogy a Zrínyi Miklós Gimnázium országosan meghirdetett természettudományi versenye immár 1992 óta Izsák nevét viseli. A napokban 30. alkalommal hirdették meg a kétnapos, rangos vetélkedőt, melyre az ország tizennégy iskolájából érkeztek diákok. Az Izsák Imre Gyula Természettudományi Verseny érdekessége az, hogy egy komplex megmérettetésről van szó, hiszen a tanulóknak matematikából, fizikából és informatikából is meg kell írniuk egy-egy nehéz feladatsort – mondta az idei verseny nyitányaként Horváth Attila, a Zrínyi-gimnázium volt igazgatója, a vetélkedő alapítója, ötletgazdája. Hozzátette: aki nyerni szeretne, annak három tárgyból kell toppon lennie; csak az egyik – de még két – tantárgy sem hozhatja meg az összesített verseny első helyezését.

Egyéni sikerek persze születhetnek az egyes tantárgyak kapcsán, s erre idén is volt példa. Matematikából Schneider Dávid, a Zrínyi-gimnázium diákja ért el kitűnő eredményt, amiért különdíjban részesült. A feladatok összeállításában és az értékelésében részt vett többek között dr. Bérczes György, az ELTE fizikus professzora, és dr. Lángi Zsolt a Műszaki Egyetem docense, aki középiskolás korában szintén részt vett az Izsák-versenyen. 

Instagram ihlette tablók Izsákról

Elhangzott: a verseny győztesei minden évben értékes jutalomban részesülnek. Idén a Zalaegerszegi Tankerület jóvoltából kapnak elektronikai eszközöket. A programozásból maximális pontszámot elért versenyzők pedig részt vehetnek az Informatikai Diákolimpia válogató versenyén; ezúttal ez hat diáknak sikerült.

Az idei komplex versenyt a három tantárgy összevont eredményei alapján Melján Dávid Gergő, a Kecskeméti Katona József Gimnázium tanulója nyerte, 2. díjat kapott Kohut Márk Balázs, szintén a Kecskeméti Katona József Gimnázium diákja, 3. helyezett pedig Hartmann Botond lett, a fővárosi Óbudai Árpád Gimnáziumból.

A jubileumi vetélkedő különlegessége az volt, hogy Izsák Imre Gyula tiszteletére egy emlékkiállítás is nyílt az iskola galériájában. Schneider János igazgató a tárlatot megnyitva elmondta: mind az évforduló, mind pedig a jeles csillagász szellemi hagyatéka kötelezi őket arra, hogy folytassák elődeik hagyományait, így évről évre megrendezik a versenyt.

Személyes tárgyak is helyet kaptak a kiállításon

Izsák Imre Gyula alakját és munkásságát plakátok/tablók, valamint személyes tárgyai idézik fel. A tablókat Gál Regina, az iskola tanulója készítette, mégpedig a mai fiatalok ízléséhez formálva a dizájnt. Olyan mintha a csillagász Instagram-bejegyzésekben adna hírt magáról és „aktuális” munkáiról. A plakátkészítő természetesen a lájkokról sem feledkezett meg.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK