2020.12.03., csütörtök - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Űrlények, és visszafelé forgó bolygó

2018. november 30. péntek, 18:41
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Hogyan képzelik el a gyerekek az univerzumot és vajon mit láthatnak, ha szakavatott ember segítségével – egy képzeletbeli űrbuszon – beutazzák a Naprendszert?

A kertvárosi Apáczai Művelődési Központban november 28-án maga a világűr került a középpontba. Az Eötvös-iskola diákjainak jóvoltából először egy sokszínű kiállítás nyílt a gyerekek rajzaiból és makettjeiből, majd Bánfalvi Péter tanár, amatőr csillagász tartott előadást „Helyünk az univerzumban” címmel.

Kiállítás és előadás az univerzumról

Az Apáczai Művelődési Központ galériájában megrendezett kiállítás apropóját az adta, hogy a szomszédos Eötvös-iskola idén ünnepeli 40. születésnapját. A jeles évforduló alkalmából számos programmal készültek erre az évre. Az egyik egy rajzpályázat volt, ahol a tanárok, majd a szakmai zsűri (Tóth Norbert képzőművész és Nagy Johanna közművelődési szakember) arra voltak kíváncsiak, hogy az alsós diákok vajon hogyan látják a világűrt, miképp gondolkodnak az univerzumról. Mint az sejthető, nagyon ötletes, merész és színes rajzok, valamint 3 dimenziós repülő objektumok, térplasztikák születettek, és kerültek ki a kiállítótérbe.

Maketteket, térplasztikákat is készítettek a diákok

A tárlatot megnyitó Bánfalvi Péter a látottak értékelve elmondta: a témaválasztást illetően több csoportra lehet osztani a gyerekek rajzait. Voltak, akik az égitesteket a valóságos helyzetüknek megfelelően ábrázolták, mások a fantázia világába kalandoztak, és különböző űrutazásokat jelenítettek meg a papíron. A harmadik csoport pedig addig merészkedett, hogy az űrlényekkel való, esetleges jövőbeni találkozásunkat festette, vagy rajzolta meg. A gyerekek fantázia nemcsak élénk, hanem az is látszik, hogy a pedagógusok és felkészítő tanárok segítségével utánajártak a témának. Tanulás, filmnézés során szerzett tudásukat, élményeiket is felhasználták a pályázat során.

A rendezvényre eredetileg Farkas Bertalan űrhajóst is meghívták, aki azonban külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott Zalaegerszegre utazni. Levelét Hanzséros Alajos, az Eötvös-iskola igazgatója olvasta fel. Többek között elhangzott: Farkas Bertalan gyerekként sokat ábrándozott az univerzumról, aztán felnőttként megtapasztalhatta, hogy ami ott fogadja az embert, az az igazi csoda. A látvány ugyanis minden képzeletünket felülmúlja.
A program során díjazták is a gyerekek munkáit: Domján Nimród, Szekeres Donát és Zalavári Dorka vehetett át elismerést.

A tárlatnyitó után Bánfalvi Péter előadást is tartott

A kiállításmegnyitó után, az intézmény aulájában Bánfalvi Péter tartott előadást, aki egy képzeletbeli űrbusszal kalauzolta a gyerekeket a Naprendszerbe. Az amatőr csillagász elmondta: többek között azért is fontos a kozmikus környezet minél alaposabb ismerete, mert a tudás birtokában jobban tudjuk becsülni azt a helyet, ahol élünk. A gyerekek megismerkedhettek többek között a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz felszínével és légkörével, a Földet kísérő Hold történetével, a napfoltokkal és napkitörésekkel, de kozmikus gázfelhőkről is szó esett.

A diákok azt is megtudhatták, hogy a Vénuszt (Esthajnal csillag) a Föld ikertestvérének is nevezik, mert keletkezési idejük és méretük szinte azonos. Másban viszont nem hasonlít ránk a bolygó. Légköre ugyanis sűrű, a felszínt átláthatatlan felhőréteg takarja el, a hőmérséklet pedig 470 Celsius-fok körül mozog. A forróság miatt még az eső (ami a miénkkel ellentétben jórészt kénes savból áll) sosem éri el a felszínt (emiatt „liftes esőnek” is hívják). A Vénusz másik érdekessége, hogy ez az egyetlen bolygó a Naprendszerben, ami visszafelé forog. A forgási iránya ráadásul nagyon lassú: a Vénuszon egy nap tovább tart (a mi számításunkkal 243 nap) mint egy év (224 nap alatt járja körbe a Napot).

Fantáziadús rajzok születtek

Az előadó a – Föld felszíne és légköre kapcsán – környezet a környezetszennyezésre és a környezetvédelem fontosságára is felhívta a figyelmet. Utalva arra, hogy épp az emberi tevékenységből származó mellékhatások miatt melegszik a Föld, és találkozhatunk egyre gyakrabban pusztító viharokkal és szokatlan időjárási helyzetekkel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK