2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Válassz szakmát, ami hozzád illik!

2017. október 26. csütörtök, 19:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi és más települési középfokú oktatási intézmények által nyújtott szakmai képzésekkel ismerkedhettek meg a hetedikes, nyolcadikos általános iskolások a Zala Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutatón az Apáczai VMK-ban.

A rendezvényt azzal a szándékkal szervezték meg, hogy az elérhető szakmák bemutatásával megkönnyítsék a döntést a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok számára, mondta el érdeklődésünkre dr. Árok Krisztina, a kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának vezetője. A látványos szakmabemutatók révén valóban testközelből ismerhetik meg, illetve kaphatnak információkat azokról a szakmákról, melyek érdeklik őket. Ebben kézséggel áll rendelkezésükre valamennyi zalaegerszegi szakközépiskola és szakoktató intézmény, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A kiállításon a katasztrófavédelem és a rendőrség is számít a diákok figyelmére, ahogy más településbeli képzőintézmények is.

A zalaegerszegi Báthory Szakközépiskola vendéglátó szakos diákjai palacsintával kedveskedtek.

Nagy volt a nyüzsgés valamennyi standnál, hiszen nemcsak beszéltek az adott szakmáról, hanem be is mutatták azokat a már odajáró középiskolások jóvoltából. A zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola cukrásztanulói fondantból tortadíszeket készítettek. A képzés sikerességét mutatja, hogy egyik diákjuk cukrász kategóriában aranyérmet szerzett a Felcsúti Letenyey Gasztro Versenyen a 2016-17-es tanévben.

– A cukrászszakmát elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnek alkotni. Ebben a szakmában valóban az alkotás örömét, saját kreativitásunkat tapasztalhatjuk meg olyan kitűnő alapanyagok tárházával, amikből szinte bármi készíthető. A vizuális látvány mellett persze még fontosabb a gasztronómiai élmény, amit egy sütemény nyújthat – válaszolta kérdésünkre Czimber Patrícia végzős hallgató, aki szeretne ezen a területen tovább képezni magát.

A kiállításon idén is megjelent az FVM Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma és Szakképző Iskolája, amely több zalai diákkal büszkélkedhet, és akikről úgy tartják, hogy nagyon jól neveltek. Az iskola képzési kínálatáról Savanyó Ferencné gyakorlati oktatásvezetőt kérdeztük. Elmondta, szakgimnázium keretében növénytermesztést és állattenyésztést, valamint mezőgazdasági gépészetet tanulnak diákok, akik felsőfokú intézményekben folytathatják tanulmányaikat. A rendészeti képzésükön pedig közszolgálati ügyintézőket képeznek. Nagy népszerűségének örvend a középiskolai mezőgazdasági gépész szakuk is, ami hiányszakma révén ösztöndíjas képzés. A következő tanévben két új, a kistermelői élelmiszer-előállító, falusi vendéglátó valamint a családi gazdálkodó szakot vezetik be.

Az iskolák interaktív módon is felhívták a diákok figyelmét az általuk oktatott szakmákra, akik kérdéseiket feltehették a pályaorientációs foglalkozásokon is. A bemutatott képzési kínálatban az informatika és a robotika is helyet kapott, mint a jövő szakmáinak területei. Előző napon üzemlátogatáson is részt vehettek a diákok. A vasárnapig tartó rendezvényre negyven iskolából érkeznek gyerekek és pedagógusok Zalaegerszegről és a környező településekről, a vidékieket buszokkal utaztatják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK