2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Védelmi Kerekasztal a mindennapi biztonságért

2023. december 19. kedd, 13:00
ZalaMedia
Mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, figyelemgazdaság, social engineering, online csalások, viselkedési függőség, csak néhány címszó, amelyek szerepeltek a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában tartott Védelmi Kerekasztal című rendezvényen. A program célja volt, hogy jó példákkal a mindennapi biztonságot megteremtse az egyetemisták, a civil polgári lakosság és a családok esetében.

A személyes adatok védelme az alapja a személyes biztonságunknak

Az Innovációs és Tudásközpont fölszinti előadótermében Pöltl Ákos, a PE ZEK Védelmi Oktatási és Kutatási Centrum szakmai vezetője vezette fel a programot.

- Az egyik legfontosabb, hogy ebben a digitalizált világban, a biztonság tekintetében a megoldások irányába kell menni, nem pedig a program azonosításába. Nagy hangsúlyt kell fektetni a valós megoldásokra, hogy növelni tudjuk az önvédelmi képességét a civil szférának - mondta Pöltl Ákos.

A Védelmi Kerekasztal beszélgetésen Tóth László rendőr alezredes, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési alosztályának vezetője és Joós Attila, a Webmark Europe Kft. ügyvezetője volt a vendég, akik két különböző nézőpont alapján osztották meg gondolataikat.

- Olyan korban élünk, amelyben tulajdonképpen az életünk jelentős része már digitálisan zajlik, erre vonatkozóan viszont a korábbi védelmi mechanizmusok nem működnek, újakat kell kialakítani. Rá kell jönni a mai fiataloknak, hogy a figyelem megtartása, a személyes adatok védelme, illetve az emberi odafigyelés az mennyire fontos, és tulajdonképpen ez az alapja a személyes biztonságunknak - mondta Tóth László. Hozzátette, hogy az online tér az tulajdonképpen egy olyan játszótér, amely rengeteg veszélyt rejteget, rengeteg kiálló "fém alkatrészt", amibe könnyen "bele tudunk lépni", hogyha nem vagyunk kellően óvatosak. Rendőrségi szempontból mindig oda kell figyelni milyen helyzetbe kerülünk, és csak begyakorlott védelmi technikákkal tudunk ezekből kilépni.

Egy informatikai vállalkozás vezetőjeként Joós Attila a kibertér veszélyeit és a mesterséges intelligencia szerepét is testközelből érzékeli.

- Zajos világunkban a hallgatók a tanulmányaik alatt tudják összegyűjteni azt a tudásanyagot, azokat a válaszokat, melyekkel felkészülhetnek a civil életükre, akár egy állásinterjúra. A mesterséges intelligencia térhódítása egyben azt is jelenti, hogy szinte minden információ hozzáférhető lett és ezt elkezdtük pazarolni. Hamar megszokott lesz az AI használata és pár éven belül már nem lesz annyira izgalmas - fogalmazta meg gondolatait Joós Attila. Hozzátette, megvannak az életkori sajátosságoknak megfelelő platformok, melyeket használnak az emberek. A jelszavak és a mentett dolgok elősegítik a csalók tevékenységét, így körültekintően kell az online világban közlekedni. Felvetődött az a kérdés is a program során, hogy a mesterséges intelligencia idővel elveszi majd a munkahelyeket az emberek elől. Erre a kérdésre frappáns választ kaptunk:

„Csak annak a munkahelyét veszi el, aki nem használja!”

A Védelmi Oktatási és Kutatási Centrum nyitó rendezvénye, a Védelmi Kerekasztal sok tanulsággal szolgált a hallgatóságnak. Pöltl Ákos zárásként elmondta, hogy a jövőben havi rendszerességgel szeretnének programokat rendezni, melyben a hallgatóinknak és a civil szférának is, a védelmi iparban működő vállalatok bevonásával a mindennapi biztonságot segítő megoldásokat mutatnának be.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK