2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Április 11-én ismét maratoni versolvasás

2018. április 05. csütörtök, 19:56
Szerző: B.K.
Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Költészet Napján az egész napos versolvasó programot a Keresztury VMK Családi Intézetének munkatársai. A rendezvényt 2016-ban tartották meg először a belvárosban, a start nagyon jól sikerült, és egyből elvárás is lett a költészetet szerető városlakók részéről.

- Budapesten volt egy hasonló tematikájú rendezvény, így jött az ötlet. Illetve évek óta bekapcsolódunk a Családi Intézet versmondóival a „Posztolj verset az utcára!” akcióba is, és szerettük volna ezt a versszeretetet kiterjeszteni egy egész napos felolvasó nappá. Forgalmas helyszínt választottunk, ahol sokan megfordulnak – idézi fel Pölöskey Ildikó, aki Balla Zsuzsa kolléganőjével a rendezvény háziasszonya, szervezője, szíve-lelke.

Aki nem ismerné a részleteket, a költészet napján, azaz április 11-én reggel 8 és este 8 óra között várják a civileket, magánszemélyeket, egyesületeket, felnőtteket, gyerekeket, hogy kedvenc versüket felolvassák a Dísz téri Díszpintyben. A szavalatokat kihangosítják az utcára, így a járókelők fülébe is rímek csenghetnek.

- Az idei felhívásra nagyon gyorsan reagáltak.

- Meg is lepődtünk, hogy két nap alatt szinte az egész program betáblázódott felolvasókkal, akik 10-15 perces blokkokban szerepelnek. Míg az első évben szükség volt az „üres járatok” kitöltésére, addig tavaly már ezt elhagyhattuk, és úgy tűnik az idén is. Arra viszont volt példa, hogy valaki, az utcán járva hallotta meg a szavalatokat és bekéredzkedett felolvasni. Olyan is akadt, aki kifejezetten a vershallgatási lehetőség miatt ült be ezen a napon a nevezett helyre kávézni. Ezek mind nagyon jó visszajelzések nekünk, ahogy a visszatérő társaságok is. Kellemes „teher” ez nekünk, mert elvárják már ezt a rendezvényt. Ez jó, azt jelenti, hogy a vers élő műfaj. Az emlékkönyvünk pedig megörökíti a résztvevőket és az elhangzott költeményeket. Ez utóbbival kapcsolatban bíztatnék mindenkit, hogy bátran vállalkozzanak kortárs vagy kevésbé ismert művek megszólaltatására is. Vidámabb vers is jöhet, hogy az elgondolkodtató, drámai művek mellett a derű, az életigenlés, a humor is hangot kapjon.

- Lesz-e újdonság a programban?

- Tavaly a megzenésített versek jelentették az újítást, az idén pedig Vajda Péter, Zalaegerszegről elszármazott költő kötetbemutatójára kerül sor. Turbuly Lilla, a könyv szerkesztője beszélget a szerzővel és Filó Veronika illusztrátor is közreműködik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK