2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Beszélő pillangóktól a dió manókig

2021. szeptember 07. kedd, 12:55
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaapátiban egyházi és világi események köré szövődött a hétvégi faluünnep. Szentmisét tartottak a plébániatemplom 240 évvel ezelőtti felszentelése alkalmából. A délutáni programon pedig posztumusz kitüntetés átadása mellett bemutatták néhai Apáti Kovács Béla: Mesék a szappanbuborékból című kötetét. Az önkormányzat település első mesekönyvéből minden óvodást megajándékoz.

Mesék a szappanbuborékból – Bemutatták Zalaapáti első mesekönyvét 

Vincze Tibor, Nagyné Molnár Julianna, Kovácsné Habján Mária Magdolna, Kovács Ákos és
a közalapítvány részéről Csertán Mária Gyöngyi és Kovács Katalin

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, az idei falunap ünnepélyesebb az eddigieknél, mert egy olyan búcsúnapot tartanak, amelyen a templom védőszentjéről a Szent Adorján Vértanú és Szent Őrangyalok Plébániatemplom 240 éves fennállásának ünnepén emlékezhetnek meg. A jubileumi szentmisét excellenciás dr. Udvardy György érsek, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora celebrálta. Mint mondta, a közös ünneplés és megemlékezés arra is alkalmat ad, hogy elismerjék a település szolgálatában kiemelkedő teljesítményt nyújtókat, példát állítva a jelen és a jövő generációjának.

A folytatásban dr. Milus Lajos jegyző olvasta fel az önkormányzat képviselő-testülete a helyi kitüntetések alapításáról és adományázásáról alkotott rendelete alapján azt a határozatot, amely szerint néhai Kovács Béla Sándor részére Posztumusz Zalaapáti Község Emlékplakett kitüntetést adományoz. Pozsegovits Borbála, a művelődési ház vezetője ismertette írói nevén, Apáti Kovács Béla gazdag életútját. Nagyszülei meséin nőtt fel. Az irodalom szeretetétől fűtve már gyerekkorában is sokat olvasott. Kamaszkorától kezdve verseket írt, majd érdeklődése a tudományos fantasztikus irodalom fel fordult. Műveit eszperantó nyelven is publikálta. A nemzetközi sci-fi antológiában Nemere István mellett a második magyar volt. A Kaposváron családot alapító Kovács Béla a kétezres évek közepétől kezdett el meséket írni. Első önálló kötete a Független Újságírók Szövetsége kiadásában, 2012-ben jelent meg. Egész életében – 2020 augusztusában bekövetkezett haláig – végig kísérte Zalaapáti fejlődését, ahol csodálatos gyermekkort töltött el. Megélt élményeiből fakadóan vette fel az Apáti előnevet. A Mesék a szappanbuborékból című kötetének 26 meséjét is átszövi kora ifjúságának emlékei. Elévülhetetlen érdemei miatt részesíti szülőfaluja Posztumusz Zalaapáti Község Emlékplakettben, hangzott el méltatásában.

A kitüntetést felesége vette át a polgármestertől. Kovácsné Habján Mária Magdolna meghatódottan elmondta, hogy a gyerekként korán árván maradt férje sohasem feledkezett meg szüleiről, édesanyáról és a falujáról. Szelídségét és emberségét, családja, faluja és a haza iránti szeretetét gyereküknek is átadták. A kitüntetést hálásan megköszönve azt kérte az apáti lakosoktól, hogy férjét tartsák meg jó emlékezetükben.

.

Kovács Ákos, a szerző fia mutatta be édesapja, A Mesék a szappanbuborékból című kötetét. Elmondta, az életrajzi ihletésű történetek mellett olyan tündérmeséket is tartalmaz, amelyek világában megjelenik Andersen és Benedek Elek hatása. Tündéralakjain, mint a beszélő pillangó vagy a diómanó, azt a tanulságot üzeni: hogy légy jó és tégy jó másokkal. A kötet létrejöttéért köszönetét fejezte ki édesanyjának, aki kiválogatta a meséket, Nagyné Molnár Julianna illusztrátornak, valamint feleségének, Kovácsné Daróczi Annamáriának, aki a végső arculatát „varázsolta össze”. Megköszönte a zalaapáti önkormányzatának és lakosainak, külön kiemelve Vincze Tibor polgármestert, aki, mint mondta: motorja volt ennek.

A rendezvényen felléptek az óvodások, aki ajándékba kapják a mesekönyvet

A Mesék a szappanbuborékból című kötet kiadására a Zalaapáti Községért Közalapítvány nyert támogatást a Hungarikum pályázaton. Finanszírozásában a család és az önkormányzat is közreműködött. Az ünnepi könyvbemutatóra az Apáti vigadalom és termelői vásár elnevezésű rendezvény keretében került sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK