2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Félelmek ellen Toszkán álmokkal

2022. május 19. csütörtök, 21:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Lokálpatrióta Klub legutóbbi ülésén mutatták be Dériné Farkas Mária – vagy ahogy a legtöbben ismerik, Farkas Mici – legújabb kötetét. A „Covid-19//Tuti casa” című könyv egy családi ihletésű, fikciós történet, mely a pandémia alatt íródott.

Megjelent Farkas Mici legújabb könyve

A járványt és a karanténhelyzetet túl kell élni valahogy, például visszaemlékezéssel, és álmodozással. Valami olyasmivel, hogy „De jó lenne Toszkánában élni! – mesélte a szerző a kötetbemutatón. Nem tagadja: nagyon félt a vírustól, szerencsésnek tartja magát, hogy túlélte, és hogy itt lehet az olvasók között. A „casa” olaszul házat jelent, a „tuti”, meg a magyar tutit. A könyv vezérmotívuma mindebből jól kiolvasható: tizenhét összetartó ember elindul Toszkánába házat keresni. Egy fikciós családi történet ez, ahol a szereplőket a szerző részben saját rokonairól mintázta, ám bőven van benne fantázia is.

Farkas Mici, Iványi Ildikó és Nemesi Krisztina

Mint azt Iványi Ildikó, a Lokálpatrióta Klub elnöke megjegyezte: a könyv egyik erőssége, hogy kordukumentum, mert napra pontosan közli a 2020-as év járványadatait, és a pandémiával kapcsolatos intézkedéseket. De kultúrtörténeti vonatkozása is van, mert rengeteg művészeti, építészeti utalás szerepel benne. A könyv szerkezete pedig nem megszokott: a fejezetek elején ugyanis „szappanbuborékokban” fejeződik ki a remény. 

Farkas Mici elmondta, hogy azért Toszkána felé vették a szereplők az irányt, mert ő maga már régóta Olaszország szerelmese; rajong az ottani kultúráért. Ez nem volt mindig így, mert régebben csak az északibb városokat ismerte. Sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy más szemmel tudjon nézni az olasz városokra és életvitelre. Úgy érzi, hogy átlagos emberek történetét meséli el a könyvben, akik a járvány miatt egy furcsa, szokatlan helyzetbe kerültek. Ezeknek az átlagembereknek az átlagélete, boldogsága és fájdalma szerepel a sorok között, ám sok különös esemény kuriózummá is teheti ezt az egyszerűnek tűnő életet.

A kötetbemutatón részt vett a szerző családjának közeli barátja, dr. Nemesi Krisztina, a Szent László Kórház főorvosa, aki a világjárványokról és magáról a koronavírusról is szólt néhány szót az est folyamán.

A Covid-19//Tuti casa könyvről Farkas Mici azt vallja, hogy a félelmek ellen, valóság és álomcélok határán íródott; mégpedig hittel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK