2023.12.05., kedd - VilmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Három lapszám és a maszk

2020. szeptember 10. csütörtök, 19:33
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Idén ünnepli 25. születésnapját a Pannon Tükör folyóirat. A kulturális periodika 1995. decemberében alakult. Arra akkor minden bizonnyal senki sem gondolt, hogy a mostani évfordulóra formatervezett szájmaszkokat is készítenek majd.

 A Pannon Tükör 25. születésnapján a Bárka volt a vendég

Farkas Wellmann Éva, Elek Tibor (Bárka), valamint Bubits Tünde és Nagygéci-Kovács József (Pannon Tükör) a születésnapi lapszámbemutatón

A járvány miatt azonban többek között ezzel a praktikus ajándék- illetve reklámtárggyal kedveskedtek az olvasóknak a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban tartott rendezvényen. A lapszámbemutató is rendhagyó volt, hiszen egyszerre három szám (2., 3., 4.) került a közönség elé. Ebből az első kettőnek a veszélyhelyzet idején kellett volna nyomtatásban megjelennie, ehelyett online változatban jutott el az érdeklődőkhöz. A 4. lapszám pedig a legfrissebb, melyben ismét sok érdekesség olvasható: Egymondatok, versek, műfordítások, tanulmányok színesítik a kiadványt. A Verze/Verse rovatban pedig főleg dalszerzők szövegeit, verseit olvashatjuk, melyek a karantén alatt készültek. Többek között Beck Zoltán, Szűcs Krisztián, Lovasi András és Kollár-Klemencz László is szerepel egy-egy írásával. Minderről Bubits Tünde főszerkesztő számolt be, aki további érdekességként kiemelte: a Zrínyi 400 évforduló kapcsán Mihovics József újabb két tanulmánnyal jelentkezik, a Társművészetek rovatban pedig Karkó Ádám írt a bécsi Leopold múzeum Schiele és Hundertwasser kiállításának önarcképeiről. 

A két folyóirat szerkesztőit Kiss Gábor és Balaicz Zoltán is köszöntötte

Nagygéci-Kovács József online-főszerkesztő elmondta: a veszélyhelyzet idején felértékelődött a lap online verziójának szerepe. A karantén-dalszövegek is ott kaptak először helyet. Mindhárom most bemutatott, immár nyomtatásban olvasható lapszám változatos témákat kínál az érdeklődőknek.

A születésnap alkalmából a szerkesztőség vendégeket is hívott, mégpedig a Bárka folyóirat szerkesztőit. Mint azt Elek Tibor főszerkesztő és Farkas Wellmann Éva főszerkesztő-helyettes a beszélgetés során elárulták: a Pannon Tükör és a Bárka afféle társlapként tekintenek egymásra. Átfedések is vannak a szerzőket illetően. Zakály Viktória, Juhász Róbert és Karkó Ádám rendszeresen publikál mindkét lapban, a rendezvényen mindhárman olvastak is fel egy-egy saját szöveget a jubileum alkalmából. Elek Tibor hozzátette: a Bárka 1993-ban alakult Békéscsabán. Nyitott, befogadókész és tudatosan kánontörő lapként határozták meg magukat már a kezdetekkor. Ezenkívül sok határon túli fiatal magyar szerző számára nyújtanak publikációs terepet. A lapot egyszerre jellemzi a regionalitás és az egyetemesség.

Az évfordulóra a vírushelyzet miatt maszkok is készültek

Bubits Tünde jelezte: terveik között szerepel, hogy lapszám- és kötetbemutatóikra máskor is hívnak társlapokat, hogy a helyi olvasóközönség jobban megismerhesse az országban működő kulturális folyóiratokat.

A 25 éves Pannon Tükröt köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester és Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója is. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK