2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Országos Könyvtári Napok gyerekeknek is

2019. október 09. szerda, 20:30
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
„Könyvtárak az emberért, felelősség a földért” mottóval rendezték meg a 40. héten, az Országos Könyvtári Napokat, melyhez kapcsolódva tartalom –és programgazdag hetet szerveztek a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban. Magyar Szilvia gyermekkönyvtáros lapunknak elmondta: kedden kiállítás nyílt azokból a könyvekből, amelyeknek a témája a természethez, a környezetünkhöz, az állat és növényvilág megóvásához kapcsolódik.

 - A Zöld könyvek című kiállításra válogatott és a bemutatóra kitett kötetek darabjait a hét végére szépen lassan ki is kölcsönözték. Nagyon sikeres volt a négy őselem: a Föld, a Tűz, a Víz és a Levegő megismertetését szolgáló kézműves foglalkozásunk, mely a „négy elem sárkánya” címet kapta. Minden résztvevő, a saját eleméhez tartozó írószertartó henger-sárkányt készített. A klímaváltozás témaköre, a mindannyian felelősek vagyunk a földünk állapotáért gondolat is célkeresztjébe került a szerdán tartott író-olvasó találkozónak. Ez alkalommal azt is igyekeztünk közösen hirdetni, hogy a tévénél és a mobiltelefonnál mennyivel fontosabb a lélekünknek az olvasás, a gondolatképek gyártása. Majoros Nóra írónő a fantáziájában megelevenedő történeteket legszívesebben mese formájában írja le. Az „Író Cimborák” alkotóműhely tagjával sokat beszélgettek a gyerekek és azt játszották, hogy Nóra volt az olvasó, a gyerekek pedig a meseszerzők. A kollektív, kreatívan felépített mese, kívánság alapján, a borzról szólt. Minden korosztályt, minden évben igyekszünk valamiképpen megszólítani.

Hozzátette: az állatok világnapjához kötődve, csütörtökön, az óvodások és a velünk élő természet jutott főszerephez. Az olvasás megszerettetéséről, annak hasznosságáról és lényegéről szólt Holden Rose, aki figyelemfejlesztő detektívsorozatáról is híres. Kovács Attila egy jószándékú szakállas fickó, aki, amikor épp nem ír, többnyire zenél. A Sárkány kétszer című sikerkönyv szerzője pénteken nagy lendülettel, humorral varázsolta el a két csoportban érkező, harmadikos és hetedikes gyerekeket. A diákoknak annyira tetszett a bemutatója, hogy az összes, általa írt könyvtári könyvet kikölcsönözték. Szombaton a mindenki számára nyitott Könyvmoly klub tagjai beszélgettek a környezettudatos élet fontosságáról. A klubbot, időről időre, az ovistól a felnőttig, többféle korosztály felkeresi. Ők, a programhoz kapcsolódó rejtvényeket is megoldottak, apróbb jutalmat bezsebelve. Vasárnap a Családi nap alkalmával ingyenesen beiratkozhattak az érdeklődők és a „megbocsájtás napja” alkalmából is hoztak vissza otthon ragadt köteteket. A korábban felavatott és nagy népszerűségnek örvendő Játék-vár is csúcsra járt. Több család jött a közös együttlét, a társasjáték, a kézműveskedés kedvéért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK