2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Több műfordítás kortárs szerzőktől

2019. április 12. péntek, 18:14
Szerző: ZalaMédia
A költészet napjához időzítve mutatta be a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban legújabb lapszámát a Pannon Tükör. A folyóirat szerkesztőségében történt egy-két változás az elmúlt időszakban, melynek részleteiről Bubits Tünde főszerkesztő számolt be.

Elhangzott: a versrovatot Vörös István helyett a sármelléki születésű fiatal szerző, Gál Soma vezeti a jövőben. A külön rovattá váló, műfordításokat közlő oldalakat pedig Izsó Zita költő szerkeszti.

Lapszámbemutató a Pannon Tükörnél

Az új rovatvezető elmondta: a műfordítás eddig a szépirodalmon belül kapott helyet a periodikában. Hogy most önállóvá vált, annak az a legfőbb oka, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánnak fordítani arra, hogy kortárs külföldi alkotók műveit közöljék. Magyarországon ugyanis nagyon kevés azoknak a folyóiratoknak a száma, ahol fordításokkal találkozhat az olvasó. A Pannon Tükör pedig szeretne intenzívebben foglalkozni a különféle nyelvterületek és országok aktuális irodalmával.

Gál Soma, Izsó Zita, Bubits Tünde és Nagygéci Kovács József a lapszámbemutatón

A folyóirat legfrissebb számában harmincöt szerző írását olvashatjuk. Az Egymondat sorozatban ezúttal Fráter Zoltán januári, és Szálinger Balázs februári „mindennapjaival” ismerkedhetnek meg az olvasók. A szépirodalmi művek között Darvasi László, Babiczky Tibor és Juhász Róbert egy-egy művét is megtaláljuk.

Nagygéci Kovács József főszerkesztő-helyettes szólt a tanulmány- és kritika rovatról is. Itt például Dragomán György „Rendszerújra” című könyvéről írt tanulmányt Fodor József Péter.

A helytörténet rovatban – melynek szerkesztője Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója – folytatódik az 1848 zalai hőseit bemutató sorozat; Kemény Krisztián és Bekő Tamás egy-egy írásával. Utóbbi Deák Ferenc zalatárnoki gyermekéveivel foglalkozik.

A társművészetek rovatban Turbuly Lilla kritikus a Griff Bábszínház egyik felnőtteknek szóló bábelőadását elemzi, Kostyál László művészettörténész Kotnyek István jubileumi kiállításáról értekezik. Lapunk újságírója, Pánczél Petra pedig a tavaly év végén megrendezésre kerülő Novemberi kiállítás – Decemberi Licit képzőművészeti árverés tárlatvezetéseiről számol be.

A lapszámbemutatót kötetbemutató is követte: Izsó Zita Éjszakai földet érés című könyve debütált Zalaegerszegen. Majd a költészet napjához kapcsolódó verses/zenés program várta az érdeklődőket, de a Deák-iskola diákjainak jóvoltából slam poetry délutánra is sor került.

A folyóirat mellékleteként, egy különálló kötetben megjelent a 2018-as Egymondatok sorozat is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK