2023.03.24., péntek - Gábor, KarinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új lapszám és évfordulós tervek a Pannon Tükörnél

2020. július 15. szerda, 16:37
Szerző: -pet-
Megjelent a Pannon Tükör idei harmadik lapszáma, mely jelenleg pdf formátumban érhető el. A kulturális folyóirat a szépirodalmi írások, a műfordítások, az immár hagyományos „Egymondatok” sorozat, valamint a kritikák/esszék mellett Nagykanizsára koncentrál ebben a hónapban.

Bubits Tünde főszerkesztő érdeklődésünkre elmondta: az idei lapszám borítója a régi kanizsai főteret ábrázolja. A korabeli felvétel nem véletlen választás volt, hiszen többek között a nagykanizsai fényképezés kezdeteiről is olvashatnak az érdeklődők a lapban, Kunics Zsuzsa muzeológus (Thúry György Múzeum) jóvoltából. A periodikában folytatódik a „Zrínyi 400” évfordulóhoz kapcsolódó cikksorozat, valamint a megye és a megyeszékhely múltjából érdekességeket felvonultató helytörténet rovat is, melybe ezúttal Bekő Tamás levéltáros írt. A tanulmány az 1944-es „vészkorszakba” kalauzolja el az érdeklődőket. A kritikák között pedig Bereményi Géza Magyar Copperfield című kötetéről is olvashatunk.

Évet értékelt a Pannon Írók Társasága

A főszerkesztő jelezte: a következő lapszámoktól változás lesz a szerkesztőségi munkán belül. A versrovatot a 4. lapszámtól Babiczky Tibor, a kritikarovatot pedig az 5. lapszámtól Móré Tünde veszi át.

A fókuszban ezúttal Nagykanizsa

A közelmúltban a folyóiratot kiadó Pannon Írók Társasága is megtartotta éves közgyűlését, melyen részt vett többek között dr. Gyimesi Endre elnök és Lackner László az egyesület és a folyóirat egyik alapítója is. A társaság és a lap elmúlt egy évéről megtudtuk: tavaly kiadásra került a Pannon Tükör hat lapszáma, emellett még hét kiadványt, kötetet is bemutathatott az év során a szerkesztőség. A kiadványok mellett több országos rendezvényre is eljutottak, például a Margó fesztiválon és az Ördögkatlan fesztiválon is tartottak minikoncerteket, könyv- és lapbemutatókat nagy sikerrel.

Bubits Tünde elmondta: a megújult online felület sikerét Nagygéci Kovács József online-főszerkesztő munkájának köszönhetik. Jól látszik, hogy egyre nagyobb az igény a gyors és folyamatos megújulásra új és régi tartalmakkal. Tavaly még nem gondolták, hogy az idei koronavírus-járvány miatt az online tér a túlélés záloga is lesz. 2020 érdekesen és furcsán alakult a veszélyhelyzet miatt.
„Az első lapszámunkat februárban mutattuk be, a második és a harmadik lapszám egyelőre online lesz elérhető. Szeptember 4-én mutatjuk be print lapunk 3 lapszámát és a közelmúltban megjelent kiadványunkat, a 2019-es egymondatok egybeszerkesztett változatát: The time is out of joint címmel. Vendégünk a békéscsabai Bárka folyóirat lesz.” – hangzott el.

Nagygéci Kovács József online-főszerkesztő és Bubits Tünde a Pannon Tükör főszerkesztője (ZalaMédia archív; -pP-)

A főszerkesztő hozzátette: a 25 éves Pannon Tükör az idei évben is ragaszkodik az eddig megszokott hat megjelenéshez. A jeles évforduló alkalmából pedig a lap szerkesztősége díjat alapított, melyet minden év decemberében tervez átadni három kategóriában. A szerkesztőség döntése alapján egy prózaíró, egy költő és egy kritikus részesül elismerésben. A Pannon Tükör-díj elismerő oklevéllel, egy kisplasztikával és pénzbeli jutalommal is jár. Az ünnepélyes díjátadás az év utolsó lapszámának bemutatóján, várhatóan 2020. december közepén lesz.

A korábbiakhoz hasonlóan a lap fő támogatója az elmúlt évben is Zalaegerszeg Megyei Jogú Város volt, emellett a Nemzeti Kulturális Alaptól, de Nagykanizsa és Keszthely városától is érkezett anyagi segítség. Remélik, hogy a vírushelyzet ellenére a terveknek megfelelően alakulnak az idei elképzeléseik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK