2020.02.28., péntek - Elemér Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A picurka lány kalandjai

2017. október 04. szerda, 18:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Újabb bemutatóra készül a zalaegerszegi Griff Bábszínház, az Andersen meséjéből készült Pöttöm Panna című bábjátékot október 7-től láthatják a gyerekek.

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Szűcs István igazgató, Veres András rendező és Sabina Sinko díszlettervező. Andersen folyamatosan jelen van és jelen is lesz a művészeti életben és a gyermekirodalomban, annak ellenére, hogy sokan elutasítják – fogalmazott Veres András. A rendező szerint tény, hogy Andersen meséinek komor a hangulata, és nem mindig pozitív kicsengésű a befejezése, ettől azonban nagyon jók és tanulságosak a történetek. A Pöttöm Panna talán az egyetlen abban a tekintetben, hogy teljesen felhőtlen a mese vége. Addig azonban meg kell küzdenie a főhősnek. Aki, ugyebár nagyon picurka. És csak sodródik az eseményekkel, mindenki irányítani akarja, mindenki meg akarja mondani neki, hogy milyen legyen, mit csináljon. A gyerekek számára ez egy nagyon is létező és átélhető szituáció.

Veres András, Tóth Mátyás és Fekete Ágnes a sajtótájékoztatón

Pöttöm Panna a bábszínházban

A Griff Bábszínház előadásán a főhősön kívül mindenki állatszereplő lesz. A rendező azt mondja, hogy óvódás és kisiskolás korban a gyerekek sokkal jobban tudnak azonosulni bizonyos szituációkkal, karakterekkel, ha azokat állatok jelenítik meg. A mesét egyébként mindössze ketten – Fekete Ágnes és Tóth Mátyás bábszínészek – játsszák. A lényeg ugyanis az lesz, hogy a történet végére valahogyan egy hullámhosszra kerüljenek a szereplők.

A Lendváról érkezett Sabina Sinko festőművész, díszlettervező elmondta: antropomorf figurákat készített, és kicsit visszanyúlt a 18. századi angol illusztrációk hangulatvilágához, ahol az állatok mindig szépen fel vannak öltöztetve. Kontrasztként megjelenik a sötét/világos ellentétpár, vagyis a kislány és a kisfiú világos ruhában lesz, míg a többi szereplő sötétben. A történet pedig egy olyan térben játszódik, ami lehet akár szoba, akár virágos rét is. A mese hősei egymásra vannak itt utalva, ám a végére valahogy létrejön az a bizonyos harmónia.

Szűcs István elmondta: az előadás az NKA támogatásával, és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban valósul meg. Andersen meséjét Kolozsi Angéla alkalmazta bábszínpadra, aki nem ismeretlen a társulat előtt. Az igazgató kitért arra is, hogy nemrégiben érkeztek haza a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválról, ahol a zsűri díjazta a Lenka és Palkó című, tavaly bemutatott előadásukat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK