2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„A tanú” a jubileumi évad nyitója

2022. szeptember 29. csütörtök, 20:20
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Négy évtizedes fennállását ünnepli az idén a Hevesi Sándor Színház. A jeles évfordulót egy ütős darabbal indítják szeptember utolsó napján. Bacsó Péter filmjéből (1969), A tanúból írt színházi átiratot (2012) Hamvai Kornél, melyet Böhm György rendezésében láthat a közönség.

Pénteken premier a Hevesi Sándor Színházban

Vígjátéknak van titulálva a színház honlapján az évadnyitó bemutató. Ha teljesen fikció lenne, talán derülnénk is groteszkségén. De hihető és kellemetlen érzést okoz. Hatásossága köszönhető a Jászai- és Nádasdy-díjas rendező elképzelései mellett, a tőle megszokott módon nagy számban felvonultatott társulati tagságnak, a kiváló színészi alakításoknak. A főbb szerepekben szintén három Jászai-díjas színművész alakít nagyot.

Az egyszerűség és naivitás képviselője, az értelmet kereső kisember, a korrupciós per tanúja szerepében Kiss Ernő, a hierarchikus elvtársi sorból, a barátod vagyok, de majd kérünk tőled valamit mantrázó Virág elvtársként dr. Besenczi Árpád, az agyonnyomó Bástya elvtársként Farkas Ignác áll színpadra. A rendszert szigorral szolgáló Gogoláknétól (Magyar Cecília) még a nézőtéren is lehet rettegni, ahogy azt hatásosan teszi Gizike (Kovács Virág). 

A nyomasztó jelenetek oldásaként a felszínen látható „mint a mókus” életérzéssel tűnik fel az úttörők hada, köztük Debrei Zsuzsanna, aki primadonnaként ismét megmutathatja elementáris énekhangját. A taps számára jogos, a rendszer élén állóknak meg vas. Feltűnik még a félműveltség kontra szakértelem harca, és mindez szemben az igazsággal, amit elméletileg kimondanak. A darab elég sokat elmond. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK