2020.02.28., péntek - Elemér Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bábszínház, nemcsak gyerekeknek

2016. december 14. szerda, 13:47
Szerző: -pet-
Felnőtteknek és középiskolásoknak szóló sorozatot indít a Griff Bábszínház. Mint azt Szűcs István igazgató legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta: a gyerekeken kívül más korosztályokat is szeretnének megszólítani, ezért kidolgoztak egy hat előadásból álló bérletsorozatot.

December 14-én kerül sor az első bemutatóra (Nagy Petra főszereplésével a Bársonytafota, ami Esterházy Péter, vagyis Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk című regénye alapján készült), amit öt másik követ. A tervek szerint havonta egy alkalommal.

Bábszínház felnőtteknek is. (Az Anyajegy című monodráma tavaly már műsorra került, hamarosan ismét látható lesz.)

Új bérletsorozat a Griffben

Az előadások érdekessége, hogy végzős egyetemisták vizsgadarabjait láthatja a zalaegerszegi közönség. Ez jó a leendő színészeknek is, valamint a bábszínháznak is, hiszen nemcsak új korcsoportok felé tudnak nyitni, hanem egy-egy érdekes témát is felvetnek az előadások alkalmával. Minden műhöz társul ugyanis valamilyen társadalmi probléma, amit az előadást követő közönségtalálkozón meg is vitathatnak a résztvevők és az alkotók. Annál is inkább, mert a végzős színészek, valamint a középiskolások és fiatal felnőttek korban még nagyon közel állnak egymáshoz, ezért a felmerülő kérdésekre megtalálhatják a közös választ. Az új bérletsorozat előadásait teljes egészében az NKA támogatja; a Griff 400 ezer forintot nyert a programra.

Szintén NKA-s keretből valósul meg a bábszínház legfrissebb produkciója, melynek bemutatója december 19-én a Színművészeti Egyetem Ódry Színpadán lesz. Darvasi László A 3 emeletes mesekönyv című történetfűzére ugyancsak egy vizsgaelőadás; mégpedig a Griff fiatal – és végzős – bábszínészének, Tóth Mátyásnak a monodrámája. A mesét Khaled-Abdo Szaida írta át bábszínpadra, a rendező pedig Somogyi Tamás, akinek már több közös munkája is volt a zalaegerszegi társulattal.

A sajtótájékoztatón Tóth Mátyás és Somogyi Tamás elárulták: Darvasi meséje rövid, pici, fanyar humorú történetekből áll össze. Társadalmi problémák -és konfliktusok, valamint a magyar történelem egyes jelenetei egyaránt megjelennek a mesében, melynek egyszemélyes szereplője Tóth Mátyás lesz.

Szűcs István elmondta: A 3 emeletes mesekönyv a következő évad bérletes előadásai között szerepel majd; az előadást főleg kisiskolásoknak ajánlják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK