2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Égig érő fa a bábszínházban

2020. október 26. hétfő, 18:53
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Ostoros király udvarába vendégeskedhettek mindazok, akik szombaton ellátogattak a Griff Bábszínháza. A zalaegerszegi társulat újabb bemutatóval várta a közönséget: Az égig érő fa című népmesét Szabó Attila dramaturg írta át színpadra, a darabot Halasi Dániel rendezte.

 Modern mese népi motívumokkal

A premier előtti sajtótájékoztatón a rendező többek között elmondta: nagyon sok feldolgozása ismert a mesének, ezekből „csipegetve” született egy új változat. Az előadás sokat megőriz a népi motívumokból, de alapvetően az volt a cél, hogy egy modern, mai mese szülessen. Elsősorban az általános iskolásoknak ajánlják, de óvodások is megnézhetik. A sztori szövevényes – mint egy sorsfonál – melyet a mesélők gördítenek tovább. A bábmozgatásnak és a mozgásnak kiemelt szerepe van. Már az alcím (Égi kalauz útra kelőknek) is jelzi, hogy el kell indulni valamilyen úton (mondjuk egy fán fölfelé), annál is inkább, mert a baj mindig csőstől jön. A királylányt meg minden mesében meg kell menteni…

Az előadás érdekessége, hogy a népi és geometrikus elemeket tartalmazó díszletet egy zalaegerszegi tervező, Varjas Zsófia álmodta meg és készítette el a bábszínház számára. Ő most először dolgozik a helyi társulattal. A zene Csernák Zoltán Samu, a mozgás pedig Fosztó András munkáját dicséri, ők már korábban is erősítették a Griff csapatát. A főbb szerepekben Duna Orsolyát, Matola Norbertet, Szilinyi Arnoldot, valamint két vendégművészt Kiss Anna Veronikát és Hrisztov Tomát láthatja a közönség.

A stáb azt vallja, a munka során fontos a személyes jelenlét, ezért a próbákon a zeneszerző, a koreográfus és a díszlettervező is folyamatosan részt vett.

Az égig érő fa a következő hónapokban kerül műsorra. Mint azt Szűcs István igazgató megjegyezte: most elsősorban hétvégente várják a családokat, hiszen az iskolák a járvány miatt nem viszik csoportos előadásra a gyerekeket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK