2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét színpadon a Reflex

2019. március 03. vasárnap, 18:45
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Volt egyszer egy… Reflex Színpad címmel kiállítással, és előadással is készültek a legendás zalaegerszegi amatőr színház társulatának egykori tagjai. A Keresztury VMK-ban rendezett esten szinte mindenki megjelent, aki annak idején valamilyen formában kötődött a csapathoz.

2018-ban Merő Béla rendező, a Reflex alapítója és vezetője már egy kötetben összefoglalta a társulat történetét. Az anyaggyűjtés és könyvírás közben érlelődött a gondolat, hogy több évtizedes kihagyás után jó lenne ismét színpadra állniuk. A VMK Cafféban rendezett előadás mellett egy kiállítást is rendeztek, mely egykori fotók, újságcikkek, plakátok és más relikviák segítségével idézi fel a Reflex legszebb éveit.

Kiállítás és előadás a VMK-ban

Merő Béla rendező, alapító is köszöntötte a résztvevőket

A tárlatnyitón köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, aki szerint az 1970-ben alakult, és 1990-ig működő amatőr társulatnak komoly szerepe volt abban, hogy Ruszt József 1983-ban szinte zökkenőmentesen tudta létrehozni a Hevesi Sándor Színházat, hiszen – ahogy fogalmazott – a beavatást már elvégezték Merő Béláék. Nemcsak érdeklődő közönséget „neveltek ki” az évek alatt, hanem az alternatív színpad más művészi kezdeményezéseknek (zenekarok létrejöttének, képzőművészeti tevékenységeknek) is indikátora volt. Komoly és hiányt pótló szerepük volt a város kulturális életében.

Fotókból és más relikviákból nyílt tárlat

Egy életstílus és egy filozófia volt Reflexesnek lenni – mondta a kiállítást és az estet megnyitva Szabolcs Péter szobrászművész, aki mindig aktív támogatója volt a társulatnak. (Volt, hogy egyik előadásukhoz egy trónust is faragott, csak úgy kedvtelésből.) Hozzátette: a Reflex mindennapjaira – alternatív csoportosulás lévén – a korszak politikai légköre is hatott. Hol féltek a hatalomtól, hol nem, hol alkudoztak velük, de megalkuvók soha sem lettek. Inkább azt tették mindig, amit igaznak hittek.

Az egykori tagok közül többen is színpadra léptek

Az előadás előtt Merő Béla elmondta: nem nosztalgiázni gyűltek most össze, hanem kicsit szembenézni azokkal a dolgokkal, amikben egykor hittek. Úgy érzi sok dolognak ma is aktualitása van. Így nem véletlen, hogy az est folyamán József Attila Szabad ötletek jegyzékének új, „Reflexes” adaptációja is műsorra került. Az est első részében pedig szóló produkciókat láthatott a népes közönség, valamint egykori előadásaik prózai és zenei elemeiből is válogattak.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK