2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kortárs fesztivál és Meseautó

2022. június 23. csütörtök, 20:32
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Hétvégén megkezdődnek a megyeszékhelyi szabadtéri színház rendezvényei. A hagyományokhoz híven a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZAKO) előadásaival indul el a programsorozat a kvártélyház udvarán. A IX. ZAKO Fesztivál június 26 – július 2 között várja az érdeklődőket. Július 12-től pedig a Kvártélyház Nyár 16. évada veszi kezdetét.

Nyári színház a kvártélyházban

A két esemény részleteiről sajtótájékoztatón és egy nyilvános olvasópróbán is beszámolt Tompagábor Kornél rendező, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője. A városházán rendezett sajtótájékoztatón – ahol Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket – többek között elhangzott: tizenöt évvel ezelőtt került a szabadtéri színház a kvártélyház udvarára, ami jó döntésnek bizonyult. A nyári színház iránt az elmúlt években nőtt az igény, köszönhető ez részben a járványnak, hiszen sokan nem utaztak el, hanem helyben kerestek szabadtéri programokat. De a színvonalas előadások sorozata is sok nézőt becsalogat – fogalmazott a polgármester. 

Indul a nyári színházi szezon

Tompagábor Kornél a ZAKO Fesztivállal kapcsolatban elmondta: izgalmas, sokrétű és eklektikus programot sikerült Zalaegerszegre hozni. Csengey Dénes-Cseh Tamás dalait (Szűcs Krisztián és Beck Zoltán tolmácsolásában) éppúgy hallhatja/láthatja a közönség, mint a Grecsó Krisztián Vera című művéből készült adaptációt (a Kőszegi Várszínház jóvoltából). De egy Pilinszky-est (Veszprémi Petőfi Színház előadása) és Cserna-Szabó András: A Pacal ideje című művéből készült „zenés gasztro abszurd” is repertoárra kerül. A ZAKO célja a kezdetektől az, hogy összehozza azokat, akik a kortárs irodalom iránt érdeklődnek.

Olvasópróba a kvártélyházban

Más, kissé könnyedebb műfajt képviselnek a Kvártélyház Nyár előadásai. Idén a Pál utcai Fiúkat, valamint a Meseautó című „musical comedy”-t láthatja a közönség.
Utóbbi előadás első olvasópróbája sajtónyilvános volt, és az eseményre a darab egyik szerzője, Galambos Attila is ellátogatott. Az író elmondta: népszerű előadásról van szó, ami már régóta megy a Madách Színházban. Örül, hogy most a zalaegerszegi nyári színház is műsorra tűzte, a saját társulatára „igazítva”. Hagyományos zenés komédia ez, de meg van spékelve néhány szokatlan elemmel, hogy legyen valami fűszer benne – fogalmazott. Az előadást Tompagábor Kornél rendezi, aki hozzátette: egy furcsa miliőben (roncstelepen) játszódik a darab, ahol szinte mindenki autót akar gyártani. 

Galambos Attila (középen) a Meseautó egyik szerzője

A Kvártélyház Nyár idén is a Zalai Táncegyüttes műsorával zárul. A „Tündérfonat – igaz mesék egy mezőgazdasági fonóból” című produkcióra augusztus 16-án kerül sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK