2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagyszabású szabadtéri koncert

2023. július 26. szerda, 16:37
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az államalapítás ünnepének előestéjén ezúttal is zenei különlegességgel várják Zalaegerszeg polgárait a csácsbozsoki Szent István-szobornál tartandó megemlékezésen. Két évvel ezelőtt az István a király rockoperát tekinthette meg a közönség. Idén, augusztus 19-én szombat este Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar Mise című rockoratóriuma csendül fel, hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Augusztus 19-én, a csácsbozsoki Szent István-szobornál

Jobbról Herkliné Ebedli Gyöngyi és Flaisz Gergő  a csácsbozsoki általános iskolában

A közel öt méter magas Szent István-szobrot 2000 októberében adták át. Első királyunk monumentális alakja egy parkosított dombon áll, amely azóta számos ünnepségnek adott helyt augusztus 19-én a csácsboszoki városrészben, idézte fel Herkliné Ebedli Gyöngyi, a térség önkormányzati képviselője. A szobor felállításának 20. évfordulójára emlékezve 2021-ben az István a király című rockoperát mutatták be a Hevesi Sándor Színház színművészei és a Zalai Táncegyüttes táncosai közreműködésével. Tavaly az időjárás közbeszólt, így a városi ünnepséget és az Ismerős Arcok zenekar koncertjét az Art moziban tartották. Idén, ezt a sort folytatva, egy igazi nagy szabadtéri koncertet szerveznek: augusztus 19-én szombat este 8 órakor Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar Mise című rockoratóriumát mutatják be. A produkciót Sáfár Mónika, Dobos László, Tolcsvay László, Tóth József énekesek, valamint a Rotunda Énekegyüttes adják elő, Tóthné Mózer Annamária vezényletével.

István a király – szabadtéri koncert két évvel ezelőtt

A nagyszabású rendezvény miatt átszabják a helyszínt. Az ünnepség és a koncert nem a szobor karéjában lesz, hanem a Balatoni út és a Nyerges utca által ölelt füves területen. Itt állítják fel a nagyszínpadot. A közönség a dombon, a Nyerges utca érintett részén és a zöld területen foglalhat helyet. Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső VMK igazgatója elmondta, a színpaddal nem akarták kitakarni a Szent István szobrot, ezért fordították meg a helyszínt. A domboldalon akár plédeken is ülhetnek az emberek. Közel ezer főre számítanak, így székekkel, padokkal is készülnek. A tavalyi évből okulva, az esős időjárásra is. Remélik, hogy ez nem következik be, és nem kell az Art moziba költöztetni az ünnepséget, mint az elmúlt évben. Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy augusztus elsejétől lehet regisztrációs jegyet igényelni a mozi jegypénztárában, hétfőtől vasárnapig délután három órától este nyolcig. Online nem lehet. Egy ember maximum négy jegyet kérhet email-cím megadásával, mert ha esni fog a rendezvény napján, augusztus 19-én, értesítést küldenek nekik arról, hogy az ünnepség és a koncert az Art moziban lesz.  

A közönség a dombon is helyet foglalhat, a színpadot az út másik oldalán lévő zöld területen állítják fel

Elhangzott, hogy aznapi ZTE focimeccs miatt kezdődik a koncert 8 órakor a Szent István-szobornál. A várható nagy forgalom és részvétel miatt azt kérik az ünnepségre érkezőktől, hogy gépjárműveiket a Zone bevásárlóparkban tegyék le, és onnét gyalogosan közelítsék meg a helyszínt. Az útlezárásokról, augusztus 19-e és 20-a pontos programjáról további tájékoztatást adnak majd a későbbiekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK