2021.10.18., hétfő - LukácsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Több néző, több eladott bérlet

2018. június 08. péntek, 16:38
Szerző: -pet-; Fotó: pP
84 ezer néző, 12442 eladott bérlet, 309 előadás. Lezárult a Hevesi Sándor Színház idei évada. A szezonzáró társulati ülésen az is kiderült, hogy a legtöbb bevételt (több mint 24 millió forintot) a Család ellen nincs orvosság című bohózat hozta a teátrum számára.

Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntője után dr. Besenczi Árpád igazgató értékelte az idei évadot. Kiemelte: sikeres volt a két musical (Evita, Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról) és a Szent Péter esernyője című vígjáték is. De a két komolyabb hangvételű előadást (Caligula helytartója, Az ügynök halála) is szerették a nézők. Fontos tehát, hogy elgondolkodtatóbb darabok is mindig szerepeljenek a repertoárban. A sikereket jelzi az is, hogy a tavalyi adatokhoz képest nőtt a nézők száma (76 ezerről 84 ezerre) és nőtt az eladott bérletek száma (11170-ról 12442-re) is.

Évadzáró a színházban

Örömteli és sajnálatos események egyaránt történtek az évadban. Bővült a társulat örökös tagjainak köre (Balogh Tamás és Farkas Ignác személyében) és több szakmai találkozón is sikerrel szerepelt egy-egy előadás (többek között a Caligula, az Ötödik pecsét, de a Pán Péter és a Tanár úr kérem című ifjúsági darabok is).

A színház idén ünnepelte 35. születésnapját, melynek alkalmából több kiállítás is nyílt. Az örömök mellett sajnálatos esemény volt, hogy tavasszal elhunyt Egervári Klára színművész, a társulat örökös tagja. Az igazgató szólt arról is, hogy a garantált bérminimum és minimálbér-emelés miatti hiányt nem sikerült kompenzálni, ezért a jövőre a „színpadról tudnak csak spórolni”.

A következő évadtól lesznek személyi változások. Nyugállományba vonul Stefán Gábor koreográfus (akitől a társulati ülésen Tompa Gábor búcsúzott), valamint Székely Tibor anyagbeszerző (de ő még folytatja a munkát). Távozik a társulattól Barsi Márton színművész és Madák Zsuzsanna dramaturg, a Tantermi deszka vezetője. Besenczi Árpád hozzátette: ez utóbbi szomorú hír ellenére a színház továbbra is nagy figyelmet fordít a színházi nevelési programnak.

A hagyományokhoz híven az évadzáró társulati ülésen díjazásokra is sor került. A nézők szavazatai alapján Közönségdíjas Kiss Ernő lett, a Legjobb előadás címet pedig a Család ellen nincs orvosság nyerte el. A Színházbarát Kör díját Madák Zsuzsanna kapta, a Cserebogár-díjat a színház díszítőtárának stábja, a Terminátor-díjat pedig Kiss Ernő, aki 151 előadásban lépett fel az idén.

A Forgách-vándorgyűrű tulajdonosa Hertelendy Attila lesz egy évig, a műszaknak járó Aranydeszka díjat pedig együttesen vehették a színpadot kiszolgáló „tárak” munkatársai. Nívódíjban idén Debrei Zsuzsanna és Bot Gábor, Máriáss-díjban Ecsedi Erzsébet, Pro Teatro díjban pedig Gibárti Tibor és Balogh Istvánné részesültek. A Vigh László által alapított országgyűlési képviselői díjat Bot Gábor vehette át, az Evitában nyújtott kiemelkedő alakításáért.

A társulat tagjai szeptemberben folytatják a munkát, az évad első premierjére pedig október 5-én kerül sor, ekkor Francis Veber: Bérgyilkos a barátom című vígjátékát láthatják a nézők Besenczi Árpád rendezésében. A főszereplő Kiss Ernő lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK