2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Drónok világkupája Zalaegerszegen

2022. szeptember 17. szombat, 12:39
Szerző és fotó: Antal Lívia
Mindössze 1,2–1,5 másodperc alatt gyorsulnak százra ezek a kicsi drónok, melyekkel 58 pilóta versenyez az első Magyar Drón Világkupa Futamon (2022 Drone Racing World Cup Hungary). A Magyar Drón- és Multirotoros Egyesület rendezi a versenyt. Szeptember 17-én az időmérőkre, míg holnap szeptember 18-án a kiesés előfutamokra valamint a döntőfutamokra kerül sor a ZalaZONE Ipari Park egyetemi pályaelemén.

Dr. Rohács Dániel, Vigh László, dr. Palkovics László és Balaicz Zoltán

Az eseményt bejelentő pénteki sajtótájékoztatón dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország meghatározó szerepet kíván elérni a drónok fejlesztése, gyártása, kutatása és oktatása területén. A kormány ennek érdekében tavaly létrehozta a Magyarországi Drón Koalíciót, melynek fő feladata a drón stratégia előkészítése. Azt a célt tűzték ki, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpályához hasonló ökoszisztémát hoznak létre. A miniszter kiemelte, hogy az iparágban rendelkezésre álló lehetőségek korlátlanok. A zalaegerszegi vasárnapi világkupa verseny pedig azt mutatja, hogy Magyarország ezen a területen is pozíciót foglalt, amit tovább szeretnének fejleszteni, erősíteni.

Dr. Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció elnöke elmondta, hogy a verseny egy 70 x 40 méteres területen lesz lebonyolítva, amit biztonsági okokból félig meddig körbezárnak egy hálóval. Viszonylag szűk vonalvezetést határoztak meg, illetve nagyon érdekes technikai pályát alakítottak ki azért, hogy érdekesebb legyen a verseny. A drónok kicsik, aksipakk nélkül körülbelül 250 grammot nyomnak. Kis méretükhöz és könnyű súlyukhoz képest azonban nagyon komoly teljesítmény csatolható: 1,2–1,5 másodperc alatt gyorsulnak százra, mindez 12 g mellett. Összehasonlításként egy vadászpilótát 9 g terhelés ér, illetve egy Forma 1-es autónak durván két és fél másodperc kell a nulláról százra gyorsulnia. Ez tehát egy nagyon gyors tempóban lebonyolított verseny. A sebesség jellemzően 160 km/óra, de ezen a futamon csak 80–110 kilométer/óra lesz.

A zalaegerszegi világkupa futamra 58 pilóta regisztrált, ami mutatja a nagy érdeklődést az első magyarországi verseny iránt. A pilóták mintegy fele külföldi, a világ minden tájáról. Életkoruk a 13 évestől a 40 éves korig terjed. A hazai versenyzők közül Rontó Roland a 33., Babits Oszkár az 57. a mintegy 150 versenyzőből álló ranglistán. Bíznak abban, hogy az időjárás ellenére lehetőségük lesz a hazai pálya előnyét kihasználni, és jó pár helyezéssel előrébb sorolni magukat.

A nemzetközi verseny az Edutus Egyetem, a Drone Racing Hungary, a Magyarországi Drón Koalíció és a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya együttműködésében valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség „Programozd a jövődet” programjának támogatásával valósul meg.

A ZalaZONE világkupa futam egyben a Drone Racing Hungary, azaz a magyar bajnokság zárófutama is lesz, így kettős díjátadást láthatnak a nézők. Az ingyenesen látogatható eseményre a verseny Facebook oldalán is lehet regisztrálni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK