2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Német focitábor, angol nyelvű edzések

2023. augusztus 04. péntek, 17:35
Szerző: -pet-; Fotó: Bagod; pP
Bagod németországi testvértelepüléséről, Heilbad Heiligenstadtból érkezett a községbe Benjamin Gassmann edző, aki egy héten át focitábort tartott a település, és az andráshidai utánpótlás csapat gyerekeinek.

 Egy hétig futballoztak a bagodi gyerekek

Sipos Ferenc polgármester érdeklődésünkre elmondta: Bagod önkormányzata és az Andráshida SC együttműködésével valósulhatott meg a tábor. Ami azért különleges, mert ritkán érkezik zalai faluba 1000 kilométeres távolságból edző. A tréner az  U7-U9-U11-es (7-14 éves) utánpótlás korú gyermekek számára tartott edzéseket. A diákok többsége bagodi lakóhelyű, vagy a bagodi iskolában tanul, vagy az Andráshida SC-ben játszik. 

Benjamin Gassmann nem először járt a zalai településen, 2022-ben, illetve 2023-ban is kísérője volt annak a Bagodba érkező tíz német diáknak, akik egy hétig nyaraltak itt a hagyományos Bagod-Heiligenstadt diákcsere-program keretében. A két település között főleg az oktatás terén erős a kapcsolat.

Mint megtudtuk, a mostani focitábor egyik különlegessége az, hogy bár az edző német, a tréningek angol nyelven folytak. Benjamin Gassmann érdeklődésünkre elárulta: ezzel néha voltak ugyan problémák, hiszen a gyerekek még keveset tudnak angolul, németül pedig semmit. Emiatt sokszor szó szerint kézzel-lábbal magyarázott nekik, de ez nem baj. Pláne, mert közben azért egy-két angol szót megtanultak a gyerekek, amit már a második, harmadik nap használtak is. A futball egy internacionális nyelv, így végül mindenki megértette a másikat, és azt is, hogy mi a feladat az edzésen – fogalmazott a szakember, aki Németországban nagyon gyakran szervez és tart edzőtáborokat gyerekeknek. Korábban pedig dolgozott a Dárdai Pál nevével fémjelzett Hertha BSC-nél mint, video-elemző. Azt mondja, ez egy nagyon szép időszak volt számára, Dárdai pedig egy szuper kedves ember, aki nem „szállt el”, kétlábbal a földön maradt, és mindig mindenkivel nagyon emberségesen viselkedik.

- A mostani bagodi tábor ötlete akkor merült fel, amikor utoljára itt jártam. Sipos Ferenccel sokat beszélgettünk erről, és sikerült már erre a nyárra meghirdetni az edzőtábort. Mivel különböző korosztályok munkáját kell összehangolni, sok odafigyelést igényel az edzésterv összeállítása. A kicsiket és a nagyokat időnként szétválasztva tréningezzük, de azért játsszanak egymással is – tette hozzá. 

Hogy hogyan telt egy-egy nap a táborban? Reggel már edzéssel indítottak, amit megszakítottak egy kis tízórai szünettel. Ebéd után pedig újabb edzés következett. Délelőtt főleg koordináció, mozgástechnika volt terítéken. Különféle gyakorlatokat végeztek a diákok, tanulva a kapura lövést és a passzolás technikáit. Délután pedig csapatjáték, vagyis meccs volt soron.

Az sportember egy speciális focijátékot is bemutatott a gyerekeknek. A Funinio-t Magyarországon még nem sokan ismerik, ám az utóbbi pár évben nagyon kedvelt lett Németországban, és ott sokan játsszák. Négy kapura kell lőni, három gyerek játszik három ellen. A cél, hogy minden gyerek labdába rúghasson, és hogy mindenki tudjon gólt lőni. Mindez azért is jó az edző szerint, mert növeli a sikerélményt.

A bagodi tábor augusztus 4-én ért véget, a résztvevő gyerekek az élményen túl mezt kaptak ajándékba a német edzőtől.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK