2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Huszonöt év barátság, többszáz cserediák

2022. május 30. hétfő, 18:52
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Huszonöt éves jubileumát ünnepelte a Bagod – Heilbad Heiligenstadt testvértelepülési viszony. A zalai falut 1995 óta fűzi szoros barátság a Németország Türingia tartományában elterülő fejlett iparvároshoz. Mindebből gyorsan kiszámítható, hogy a két település közötti kapcsolat immár 27 éves, ám a koronavírus-járvány miatt csak idén májusban sikerült megünnepelni a jeles évfordulót.

Jubilált a Bagod és Heiligenstadt testvértelepülési kapcsolat

Ezúttal a bagodiak várták a német delegációt egy hosszúhétvégére, illetve a két település iskolája között működő cserediák kapcsolat révén egy hétig német gyerekek is vendégeskedtek a faluban.

Bernard Beck, Sipos Ferenc és Thomas Spielmann

Sipos Ferenc, Bagod polgármestere érdeklődésünkre elmondta: 2014-ben választottak polgármesterré, amikor már 19 éve aláírták a felek az együttműködési megállapodást. Szerencsére nem érezte magát e téren idegennek, mivel 2002-ben és 2006-ban is tagja volt annak a hat fős csapatnak, akik a két település közti körülbelül 1000 kilométert futva tették meg, illetve 2010-2011-ben képviselő-testületi tagként ugyancsak találkozhatott a német delegációval Magyarországon.

- A három leköszönt, illetve a két regnáló polgármesternek évtizedek óta ugyanaz az álláspontja. A kapcsolat alapvetően a két önkormányzaton alapszik, ám kell egy bázis, amire felfűzzük a barátságot, és a jövőt; ez pedig a két iskola. Az évek során összesen körülbelül 560 német és magyar diák tölthetett 1-1 hetet a másik országban. Sok tanuló már felnőtt, családot alapított. Ők, szüleik és gyermekeik is, közvetve részesei a testvértelepülési körnek. A kapcsolat egyik legnagyobb eredménye maga a barátság: ma már nem csak egyszerűen elmennek a résztvevők a másikhoz, hanem egy kicsit haza is megyünk ilyenkor. Mindezt jól jelzi az is, hogy Bagod első két díszpolgára, Heilbad Heiligenstadt korábbi polgármestere, Bernard Beck és Bagod első polgármestere, Polgár József lettek. Ők voltak e kapcsolatot életre hívói. A jelenlegi polgármesterük, Thomas Spielmann pedig minden évben ellátogat hozzánk, amikor itt nyaralnak a német gyerekek. Teszi ezt tömegközlekedési eszközökkel. 

Faültetés az iskola udvarán

Ahol emberek élnek, ott mindig van nagyon sok hasonlóság és különbség. Mi 17 ezer lakossal rendelkezünk, Bagod ennél sokkal kisebb, mégis felfedezhetők hasonlóságok. Például a gyerekek iskolába járnak; vagyis az oktatás egy olyan terület, amire felépíthető volt ez a partneri kapcsolat – fogalmazott Thomas Spielmann, Heiligenstadt mostani polgármestere, aki számos alkalommal járt már Zalában. Mint mondta: látja, hogy az elmúlt években mennyi minden változott és fejlődött ahhoz képest, mikor először idejött, és ez jó érzés. Sok újdonság van Bagodban, szépen fejlődött a falu és környék. Örül, ha a meglévő partnerség és az iskolák közötti jó kapcsolat megmarad, és még generációknak lesz lehetősége az elmúlt két évtizedhez hasonló cserediák kapcsolatra – tette hozzá.

Hogy honnan jött a partneri kapcsolat ötlete, és hogyan talált egymásra a két település? Bernard Beck volt polgármester többek között felidézte: 1994-ben egy heiligenstadti helyi újságban megjelent, hogy magyar települések keresnek németországi testvértelepüléseket. Előzménye az volt, hogy a Zala Megyei Önkormányzat (ahogy a többi megyei önkormányzat is) kiküldött a helyi önkormányzatoknak egy levelet, hogy aki szeretne külföldi testvértelepülést, jelezze. Erre a felhívásra jelentkezett Bagod is, így jutott el több más településsel együtt a neve és pályázati anyaga Heiligenstadtba. A német kisváros polgármestere aztán néhány kiválasztott falunak levelet írt, melyet két kolléganője (akik épp a Balatonnál nyaraltak) személyesen vitt el a falvakba. Az akkori bagodi polgármester, Polgár József elolvasta a levelet és, az volt a válasza, hogy rendben, de mindez ne a pénzről szóljon, hanem a gyerekekről és az emberek kapcsolatáról, barátságáról. Ez nagyon szimpatikus volt – mesélte.

A kötődést szimbolizáló kisplasztika készült. A képen a volt és jelenlegi polgármesterek, illetve a díszpolgári címmel jutalmazott alpolgármester (jobbról a második)

- Ezután minden gyorsan történt. Már 1994 júniusában el is látogattam Bagodba. A két iskola közötti csereprogram pedig 1995-ben indult el hivatalosan. Akkor voltak kint az első magyar diákok, majd a német gyerekek jöttek a zalai faluba. Nekem fontos volt, hogy a gyerekekért, a fiatalokért akart tenni az akkori polgármester. Szerencsére mindkét iskola vezetője is ugyanilyen lelkes volt. A cél az volt, hogy a gyerekek megismerjék egymás kultúráját, új élményeket szerezzenek. A jó kapcsolat később Mogyorósi József polgármester idején is folytatódott. 

Mint megtudtuk, támogatókra, szponzorokra szükség volt, az indulásnál, hiszen mivel Heiligenstadt a Kelet-német régióhoz tartozott, és Magyarország is szocialista ország volt, szűkösek voltak a lehetőségek, pénzre volt szükség. Az akkori szponzorokat „specialistáknak” nevezték el. Ők nem politikai területen dolgoztak, hanem mindegyikük a saját szakterületén (bank, turizmus) nyújtott támogatást. Az európai uniós csatlakozással aztán pályázati lehetőségekhez is jutottak a felek.

A mostani jubileumi ünnepségre Farkas Ferenc szobrászművész készítette el a két település 25 éves barátságát szimbolizáló, „összeilleszthető” kisplasztikát. De a kapcsolat jövője érdekében faültetésre is sor került az iskola udvarán. Bagod idei díszpolgára pedig Fatér László, nyugalmazott alpolgármester lett, aki 25 éves regnálása alatt szintén szívén viselte a két település viszonyát.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK