2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemzeti MTB bajnokság az Alsóerdőn

2020. augusztus 19. szerda, 20:45
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Bak Ferenc
Zalaegerszeg adott otthont a Restart MTB XCO Nemzeti Bajnokságnak. Az Alsóerdő Tv-torony melletti szakaszán kialakított hegyikerékpáros pályán augusztus 16-án került sor a versenyre, mely a kedvezőtlen időjárás (eső és rengeteg sár) ellenére sikeresen és eredményesen lezajlott.

A kerékpáros versenyt szervező Zöld Irány Egyesület vezetője, Szabó Zoltán érdeklődésünkre elmondta: 2017-ben volt Zalaegerszegen utoljára nemzeti bajnokság. Eredetileg az ideit sem ők szervezték volna, mert egy nemzetközi verseny lebonyolítására készültek, ám a koronavírus-járvány átírta a forgatókönyveket. Nemcsak itthon, hanem külföldön is.

Az eső és a sár ellenére szép eredmények születtek

Több kategóriában, 162 versenyző indult (Forrás: Facebook/Bak Ferenc)

A nemzetközi versenyeket jórészt törölték, és az országos kerékpáros futamok is csak később indulhattak el. A bizonytalanság miatt nehezebb volt maga a felkészülés is. Magyarországon egy négy versenyből álló kisebb kupasorozat, és a most lezajlott nemzeti bajnokság került a hegyi bringások versenynaptárába.

- Utóbbi a legrangosabb hazai esemény a mountain bike-osok körében, ezért nagy öröm, hogy ismét Zalaegerszegen rendezhettük meg a versenyt, melyen több kategóriában indulhattak a nők és a férfiak. Fontos kiemelni azt is, hogy a város néhány éve már rendelkezik egy olyan helyszínnel és pályával, ahol nívós futamokat lehet lebonyolítani. 2017 óta volt már az Alsóerdőn nemzetközi- és országos bajnokság is. Előbbire az USÁ-ból és Japánból is érkeztek annak idején kerékpárversenyzők – fogalmazott Szabó Zoltán.

Hozzátette: a múlt vasárnap megrendezésre került nemzeti bajnokság érdekessége, hogy az elit kerékpárosok számára ez egy olimpiai kvalifikációs válogató verseny is volt. (A nők közül a 19 éves kiskunlacházi Vas Kata Blanka, a férfiaknál pedig a 37 éves budapesti Parti András bizonyult a legjobbnak.)

A versenyzők nemcsak egymással, hanem a kedvezőtlen időjárással is megküzdöttek (Forrás: Facebook/Bak Ferenc)

A bajnokságra összesen 162 versenyző nevezett, ez 25 százalékkal kevesebb résztvevőt jelentett, mint az előző évek hasonló megmérettetésein. A csökkenő szám oka a pandémiás időszak, hiszen később indult el a versenyszezon, rövidebb volt a felkészülési idő és a versenyprogramok is összesűrűsödtek kissé.

Ami a szervezést illeti: az egyesület néhány újdonságot vezetett be. Úgy alakították ki például a pályát, hogy ha az időjárás kedvezőtlen, akkor egyes szakaszokat ki tudjanak belőle venni úgy, hogy az ne akadályozza a verseny menetét. A szakadó eső, és a hatalmas sár miatt erre szükség is volt. Így a módosított pályán több körszámot kellett teljesíteniük a versenyzőknek. De még ezzel együtt is mindenki elégedett volt az alsóerdei „útvonallal”. A kerékpárosok és a versenybírók már szombaton pályabejárást tartottak, de voltak olyan bringások is, akik néhány héttel ezelőtt itt edzőtáboroztak, hogy sikeresen fel tudjanak készülni a bajnokságra.

- A házigazda Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesület (ZKSE) tagjai is szépen szerepeltek. Volt bajnoki címvédés (Szücs Borbála, Bruchner Regina), a kisebbek közül egy 2. hely (Szücs Júlia) és egy 3. helyezés (Kálmán Dániel Ákos), a felnőttek körében pedig Czenki Tamás és Horváth Szabolcs szerzett ezüstérmet a Master1, illetve Master2 kategóriában. A sikerek mellett sajnos volt bukás is. Kétszer fordult a mentőautó, de mint utóbb kiderült, szerencsére csak kisebb sérüléseket, zúzódásokat szerzett a két versenyző. Egyikük a ZKSE éremesélyes kerékpárosa, Szabó Léna volt.

A legfiatalabb versenyzők is hősiesen helytálltak (Forrás: Facebook/Bak Ferenc)

Megtudtuk: a normális esetben március végén kezdődő versenyszezon szeptember végén zárul a hegyikerékpárosoknál. Rövid pihenő után, októberben indul a hosszú – február végéig tartó – alapozás. Ilyenkor tematikus edzéseken vesznek részt a versenyzők. A hosszabb idejű, alacsonyabb pulzusszámon végzett „kinti” kerékpározás mellett teremben végzett cross fitt tréningek, spinning edzések, nyújtások, technikai edzések és úgynevezett stability (vagyis egyensúlyi) gyakorlatok is színesítik az őszi/téli hónapokat. Utóbbiak inkább a fiatalabb korosztályok felkészülését szolgálják. Számukra az is nagyon fontos, hogy bár a kerékpározás magányos sport, mégis közösségben vannak. Egymást erősítve, támogatva készülnek úgy, hogy közben mindenki a fizikai és mentális állapotának megfelelően kapja meg az edzésprogramot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK