2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sikeresek a Belső Utak Iskolája harcművészei

2019. november 04. hétfő, 18:54
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Sikeresen szerepeltek a zalaegerszegi Belső Utak Iskolája harcművészei a Dunakesziben megrendezett Tradicionális Kung-fu és Wushu Magyar Bajnokság II. fordulóján, ahogy tavasszal az első fordulón is. A csapat felkészítőjével, Darab Ferenc mesterrel beszélgettünk.

Kupákkal telezsúfolt vitrin áll az edzőterem előterében. Darab Ferenc büszkén mondja, hogy ahova mennek, ott nyernek is. Október végén 10 aranyat, 8 ezüstöt és 7 bronzérmet hozott el a kilenc fős csapata Zalába. Nem kisebbre teszik a mércét, mint például, tavaly, amikor Kínában voltak tanulmányúton, a nagy tisztelettel övezett, szentnek tartott Vutang-hegyen.

Gyorsaság és belső erő

- 29 éve vagyok ennek a harcművészetnek az elkötelezettje és egyre messzebbre kellett menni mestert találni – mondja Darab Ferenc shifu. – Ahogy haladok az utamon, a tanulást és a munkát soha abba nem hagyva, mert csak munkával és szándékkal lehet eredményt elérni, érzem, hogy egyre nagyobb a felelősségem is ennek a tradicionális harcművészetnek az oktatása és fennmaradása kapcsán. Sajnos egyre kevesebb az érdeklődő, ami azt is jelentheti, hogy mindez, azaz több ezer éves hagyomány, egyszer elveszhet. Egy olyan sportlehetőség, ahol elsőként az egymás előtti meghajlást, azaz a másik tiszteletét tanítjuk.

 

Darab Ferenc

- Mintha divatja lenne, legalábbis egyre több filmben tűnnek fel például tai-chi-t gyakorló emberek. Ahogy önöket is látni jó időben a Vizslaparkban edzeni.

- Hangsúlyozni szeretném azt, amit nem szabad elfelejteni, hogy ez eredetileg harcművészet, melynek mellékhatása, hogy javítja az egészéget is. Mostanában inkább ez utóbbiról esik csak szó. Ezzel pedig az egész teljessége csorbul. 

- Laikusoknak mit mondana néhány szóban az ön által is tanított irányzatokról.

- Két fő vonal van, a külső erőt használó, mely izomerőt és gyorsaságot fejleszt, illetve a belső erőt, chi-t fejlesztő, mely az energia egyensúly megteremtésére hat. Ez természetesen jótékony a szervezet működésére is. Van irányzat, amely a támadás előli kitérésre tanít, van, ami a támadást, mint védekezési módot használja, van amelyik a körkörös változásokra tanít. Régen a kínai családoknak megvolt a saját harcmodoruk és ezt titokként őrizték, a túlélés zálogaként. Ma már ez nem ennyire titkos, de van olyan gyakorlatsor, melyet csak én tudok egyedül az országban – mondja a mester a kínai tradicionális fegyverekkel gazdagon felszerelt edzőteremben. Ahogy azt is hozzáteszi, maga kidolgozott 108 alapgyakorlatot, hogy minél érthetőbb legyen, amit tanít.

- Mennyire ismerik itt ezt el? Nem nőtte túl a várost a tudásával?

- Itt élek, itt van dolgom. Illetve az egész megyében tanítok. Tanítom azt, aki hagyja. Vallom, hogy egyszer mindenkinek meg kell mutatni az utat, aki érti, arra megy, aki meg nem, az nem. 

- Önt mi indította el ezen az úton?

- Egy film, amit gyerekkoromban láttam és elhatároztam, hogy ezt megcsinálom. 18 éves voltam, amikor elkezdhettem kung-fut tanulni, előtte itt nem volt mód erre. Semmi más nem érdekelt és most sem érdekel más. El is jutottam mesterként azokra a helyekre, amelyek a filmben láthatók. Megvalósult az álmom.

- Hogyan tovább a 30. évben?

- Hosszas munka után az edzőtermünk rendben van. A magyar bajnokságokon jól szerepelünk. Egy kicsit szeretném erősíteni a chi-kung vonalat. És, ha még módom lesz rá, szeretnék indulni a világbajnokságon. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK