2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

ZEG Rally Show és EnduroGP

2022. augusztus 03. szerda, 17:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
Augusztus első hétvégéjén második alkalommal rendezi meg a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség (HUMDA) a ZEG Rally Show-t a zalai megyeszékhelyen, valamint vele párhuzamosan először a terepmotoros EnduroGP világbajnokság magyarországi futamát. Az ingyenesen látogatható sporteseményen a HUMDA a Moto Safety és a Road Safety közlekedésbiztonsági programjaival is jelen lesz – közölték a szervezők.

 Az autó- és motorsport ünnepe Zalaegerszegen a hétvégén

A sajtótájékoztató résztvevői balról: Bakos Sándor, Lázár László, Vigh László, dr. Vadvári Tibor és Őry Tamás

Őry Tamás, a szervező TRP Hungary ügyvezető igazgatója köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, hogy a tavalyi nagy sikerű rendezvény után, amellyel elégedettek voltak a nézők és a versenyzők is, ismét itt lehetnek. Idén újításként 38 kilométerről 60 kilométerre növelték az augusztus 7-i ZEG Rally Show távját, amelynek két gyorsasági szakaszát a városon kívülre helyezték. A múlt évi 50 versenyzővel szemben ezúttal 60-an állnak rajthoz. Augusztus 5–7. között az EnduroGP világbajnokság hazai futamát is megrendezik, amelynek Zalaegerszeg és Bocfölde ad otthont. Mint mondta, a közlekedési fennakadásokért előre is elnézést kérnek, de cserébe egyedülálló élményt kínálnak a hétvégén. Végül bejelentette, hogy a HUMDA és a TRP felajánlja a ZEG Rally Show nevezési díjából 3 millió forintot a zalaegerszegi óvodák fejlesztésére.

A HUMDA kiemelt stratégiai célja a közlekedésbiztonság növelése, ami a sportesemény egyik üzenete is. Lázár László kommunikációs igazgató elmondta, az Európai unió elvárása, hogy 2030-ra valamennyi tagállamban a felére csökkenjen a közúti balesetben elhunytak száma, 2050-re pedig nullára redukálódjon. Ezen a területen van teendő, jelzi az, hogy évente 540-en halnak meg a magyar utakon. A célszámok elérése érdekében szemléletformálási kampányba kezdtek. Elindították a Moto Safety vezetéstechnikai tréninget a motorosok számára, amelynek hatodik állomását tartják Zalaegerszegen az előzetesen jelentkező 200 fő részvételével. A Road Safety közlekedésbiztonsági oktatási programra pedig óvodásokat és alsó tagozatos általános iskolásokat várnak. A rangos motor- és autósport versenyek szervezése mellett fontosnak tartják az utánpótlás-nevelést is. A másfél évvel ezelőtt létrehozott HUMDA Academy-n tehetséges fiatalokból a jövő versenyzőit kívánják kinevelni.

A Zeg Rally egyik helyszíne a hagyományos, elektromos és önvezető járművek kutatás-fejlesztését szolgáló 265 hektáros járműipari tesztpálya lesz. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a tesztpálya vonzásaként létrejött és várható beruházásokról beszélt. Mint mondta, drón kutatóközpont is épül, amely miatt már a repülőgépipar is érdeklődik Zalaegerszeg iránt.

Dr. Vadvári Tibor, a zalai megyeszékhely alpolgármestere toleranciát kért a lakosságtól, mert várhatóan az idén is nagy érdeklődéssel kísért esemény szintén okoz majd közlekedési nehézségeket. Méltatta, hogy a rangos verseny jótékony célú: a szervezők a nevezési díjbevétellel a város óvodáit támogatják. Hozzátette, hogy a következő hétvégén az AquaCity-ben megrendezendő főzőverseny bevételét is az óvodák fejlesztésére fogják fordítani.

Első sorban balról: Zsigovits Norbert, Hoffer Zsolt és Cseri József

Bakos Sándor, Bocfölde polgármestere azt mondta, nagy megtiszteltetés számukra az EnduroGP megkeresése. Reméli, hogy otthonra talál a futam településükön, a göcseji dombok között ugyanis olyan izgalmas versenypályát sikerült kialakítaniuk, ami kellő kihívást jelent a versenyzőknek és tartalmas szórakozást a nézőknek. Köszönetét fejezte ki a helyi Kámán Alfréd egykori versenyzőnek, aki sokat segített abban, hogy Bocfölde is helyszíne lehet az EnduroGP-nek.

A sajtótájékoztató végén várakozásairól adott számot Hoffer Zsolt, a Hungarian Police Rally Team versenyzője, aki tavaly is részt vett a ZEG Rally Show-n. Az autó- és motorsport ünnepéről megosztotta véleményét Cseri József raliversenyző, a gépátvételt biztosító zalaegerszegi Autófókusz Kft. ügyvezetője. Az EnduroGP egyik magyar versenyzője a bocföldei Zsigovits Norbert, aki tavaly az Open 4S kategóriában világkupa 2. helyezést ért el. Mint mondta, igyekszik a hazai pálya előnyét kihasználni és minél jobb eredményt elérni a világbajnokság itthoni futamában.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK