2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új eljárás, új szívritmus-szabályozóval

2022. április 22. péntek, 17:37
Szerző és fotó: Antal Lívia
Első alkalommal végeztek elektróda nélküli pacemakerrel beültetést a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológiai centrumában. Ezáltal Zalaegerszegen is elérhetővé vált ez az új, innovatív beavatkozás a hazai klinikák és a Honvéd Kórház után. A legmodernebb csúcstechnológiát képviselő szívritmus-szabályozóval olyan betegek kezelhetők, akiknél a hagyományos eljárás nem alkalmazható.

Először ültettek be elektróda nélküli pacemakert Zalaegerszegen

Csordás Emőke, dr. Duray Gábor és dr. Tahin Tamás a speciális kapszula bevezetése pillanatában

– Minden új beavatkozás a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe, de jó hírünk van, remekül sikerült – mondta a műtétet követő sajtótájékoztatón dr. Lupkovics Géza orvos-igazgató, a kardiológia osztályvezető főorvosa. – De miben is különbözik a két eljárás? A komputerből és akkumulátorból álló hagyományos pacemakert a bőr alá ültetjük be a váll alá, és amelynek elektródáit innen a szívbe vezetjük. Ezt a technológiát már évtizedek óta alkalmazzuk. Nagyon sok páciens él évtizedekig ezzel a szív munkáját segítő elektromos eszközzel, amelyből évente négyszázat ültetünk be, és háromszáznak cseréljük ki a telepét. Vannak azonban olyan betegek, akiknél a hagyományos pacemaker nem válik be, mert például befertőződik a beültetés környéke. Számukra jelent megoldást ez az új eszköz, illetve eljárás, amit első alkalommal végeztünk el. Ennek lényege, hogy az elektróda nélküli, kapszula méretű eszközt röntgenátvilágítás mellett a beteg combvénáján keresztül bevezetett katéterrel egyenesen a szív jobb kamrájába juttatjuk, ahol három karommal rögzül a szövetekhez. Ez a pacemaker örökre ott marad a beteg szívében, ha kifogy belőle az áram, akkor újat teszünk be.

Dr. Gasztonyi Beáta és dr. Lupkovics Géza

Dr. med. habil Duray Gábor, a Honvéd Kórház pacemaker és elektrofiziológiai részlegének vezetője segített a kollégáknak, magát a beavatkozást dr. Tahin Tamás részlegvezető főorvos végezte el Csordás Emőke asszisztens közreműködésével. A közel 70 éves férfibetegnél fertőzés lépett fel a hagyományos pacemaker körül, ezért volt szükség az új eszköz beültetésére.

Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD azt tette hozzá, hogy az 1994 óta működő kardiológiai osztály már az induláskor is hírnevet szerzett magának, mert az országban elsőként itt indult el a 24 órás katéteres ügyeleti rendszer a szívinfarktus ellátásában. Később megalakult a pacemaker és elektrofiziológiai labor, amely új eljárások bevezetését is magával hozta. Kiemelte, hogy a kardiológia és a szívsebészet valamennyi munkatársa nyitott az újra. Mint mondta, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma nő, muszáj lépést tartani a változásokkal. A kórház menedzsmentje a többi részleget is fejleszteni kívánja, a közeljövőben újabb bejelentések várhatóak a traumatológiai és neurológiai osztályt illetően.

Három karommal rögzül az elektróda nélküli pacemaker

Az új, miniatűr pacemaker a világ egyik legnagyobb orvostechnikai eszközgyártó vállalatának, az amerikai Medtronic-nak a fejlesztése, mondta el Heim Csaba, a cég hazai képviseletének stratégiai menedzsere.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK