2021.05.17., hétfő - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Madárvárta több helyszínen

2017. január 17. kedd, 18:54
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
Több madárváró programot kínáltak január 14-én a városban. Az Apáczai Művelődési Központban tematikus játszóház és előadás hívogatta a családokat, Botfán a Mindszenty Ifjúsági Háznál pedig az év első madárgyűrűző napjára került sor. A nevezett programok iránti érdeklődés biztató lehet a természetvédők szemében.

Miközben készültek a díszes madáretetők a Kertvárosban, Gerencsér Beáta természetvédelmi mérnökkel váltottunk szót, aki a Madárvárta program előadója volt. A szakember hangsúlyozta a gyermekkorban látott példák fontosságát.

- Minden kisgyermekes családnak ajánlom a madáretető kihelyezését. Izgalmas program aztán az ablakból nézni, ahogy érkeznek a madarak, és gyorsan meg lehet tanítani a madarak nevét a kicsiknek. Miközben látják azok viselkedését, hallják a hangjukat, s ez egy kötődés alapja lehet. Igazából a madáretetés legalább annyira szól a tollasok megsegítéséről, mint arról az élményről, amit mindez az embernek nyújt. – Aztán az alapszabályokról is beszélt, melyek remélhetőleg köztudottak, de talán nem árt az ismétlés. – A madáretetés ugyanolyan felelős tevékenység, mint a hobbi állatok ellátása. Tehát folyamatosnak kell lennie, mert a madarak számítanak az eleségre és nagy hidegben sok energiát veszthetnek ha üres etetőket kell végig járniuk. Három alapvető étellel kínáljuk őket, zsiradékkal (disznózsír, vaj), olajos magvak és alma. Ez utóbbit egy helyen meg kell kezdeni, mert nem minden madár tudja átvágni a héját. Ne csak magasba, hanem a földre is szórjunk eleséget, így többféle madár jelenhet meg a környéken. De hosszú ideig nem fognak ott tartózkodni, ugyanis a ragadozók elleni védekezésül gyorsan továbbállnak. Figyelni kell arra, hogy az etető fedett legyen, ne essen bele, ne álljon meg benne a csapadék és lehetőleg természetes anyagból készüljön, vegyszerek felhasználása nélkül. Arra is akad példa, hogy az etetőt költő helynek használják a madarak.

A szakember az előadása során az etetésen kívül beszélt még a madárvonulásról, az év madara, a tengelic például a rövid távú vonulók közé tartozik.
A játszóházi résztvevők nemcsak madáretetőt üthettek össze, hanem fonalból formás cinkéket lehetett készíteni, illetve madaras papírdíszeket.
Botfában pedig immár sok éve folyik a rendszeres madárgyűrűzés, mely egyre nagyobb nyilvánosság előtt zajlik. Gerencsér Beáta nemcsak ezt a programot ajánlotta az érdeklődőknek, hanem, hogy látogassanak Fenékpusztára, ahol rengeteg információ várja a tollasok kedvelőit. Botfán egyébként a múlt évet madárgyűrűzéssel zárták szilveszter délelőtt a biológus, zoológus szakemberek. Az idei első gyűrűzésnek köszönhetően pedig már több mint 2000 madár „jár jegyben” a környéken.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK