2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A fa- és az erdőtelepítést jelképezi

2023. május 11. csütörtök, 17:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Új Fásítók szobrot állítottak fel a Zalavölgyi Parkerdőben a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület pályázatának köszönhetően. A Boa Endre népi fafaragó iparművész által készített alkotás szintén tölgyfából készült, és az eredeti mása, amit 1979 márciusában helyeztek el a tisztás szélére, emléket állítva a parkerdő létrehozásában közreműködőknek.

Új Fásítók szobor a Zalavölgyi Parkerdőben

A szobortól balra Balaicz Zoltán polgármester és jobbra Boa Endre népi fafaragó iparművész

A faültetést jelképezve, az új szobron ugyanúgy, mint az eredetein, egy női és egy férfi paraszti alak áll csemetefával, amit akkor Horváth Ernő formázott meg egy Tormaföldéről származó 220 éves tölgy törzsére. Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a Zalavölgye Parkerdő telepítése anno a városi tanács és a Zalaerdő együttműködésben valósult meg, amely kedvelt kirándulóhellyé vált az elmúlt évtizedekben. Ahogy az idő telt, a fák növekedésnek indultak, miközben az emlékoszlop tönkrement. Mint mondta, az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a város szépítésére. Ennek jegyében köztéri alkotásokat állítottak fel, felújították a Hidegkúti-forrást a csácsbozsoki erdőben, ahol Páfrányok útja elnevezéssel túraútvonalat hoztak létre, amely az Alsóerdőn Tölgyek útja elnevezéssel létesül jelenleg. Innét jött az ötlet, hogy a tönkrement helyett új Fásítók szobrot helyezzenek el a parkerdőben. A Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület a polgármesteri hivatal közreműködésével pályázatot nyújtott be, és az elnyert 5 millió forintos támogatásból, és sokak összefogásából készült el többek között az új szobor, emelte ki a polgármester.

A Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület elkötelezett abban, hogy a város turisztikai vonzerejét növelje, értékeit megújítsa, tette hozzá az elhangzottakhoz Varga Csaba elnök. Mint mondta, ezek egyike a most átadandó Fásítók szobra. Az elkövetkezőkben is még számos turisztikai attrakció megújítása és létrehozása szerepel terveik között az önkormányzattal szorosan együttműködve.

A város turisztikai stratégiájában az új szobor létesítése nagyon komoly hozzáadott értéket képvisel, vélekedett Gecse Péter. Az alpolgármester ismertette, hogy ezen pályázat keretében tíz új pihenőpadot helyeztek ki a játszótérhez is, és felújították a sétányok egy részét, tovább szépítve a parkerdő környezetét.

Szívesen vállalta az újabb zalaegerszegi megbízást, mondta Boa Endre letenyei fafaragó. A kompozícióhoz alkalmas méretű fára egy magánerdőben lelt. A törzset kettévágta, és úgy illesztette össze, mert így akár 70-80 év is lehet az élettartama, időnkénti felújító festéssel, mint az eredeti, egyben hagyottnak.

A Zalavölgyi Parkerdőben az önkormányzat nagyszabású faültetési programja keretében 6700 csemetét telepítettek 2019 óta. Az új szobor átadásának alkalmából két fát, egy kocsányos tölgyet és egy magas kőrist ültettek el a projektben résztvevők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK