2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A hulladékgazdálkodás fontossága

2019. január 22. kedd, 16:47
Szerző: V.Zs.; Fotó: AL
Az Interreg Magyarország-Horvátország határon átnyúló program keretében megvalósuló „EcoSmartCities” ökológiailag okos és fenntartható városok című projekt következő rendezvényére Zalaegerszegen, a megyei könyvtárban került sor.

A program konkrét célkitűzésének teljesítése érdekében pedagógusok, környezetvédelmi szakemberek, illetve a téma iránt érdeklődők részére nemzetközi továbbképzést szerveztek. A pedagógusok projektbe történő bevonása a felvilágosítás és a képzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Felvilágosítás, képzés

A jövő generációjának gondolkodásában benne kell, hogy legyen a hulladékszemlélet újfajta megközelítése. A megjelent intézményi vezetőket, szakembereket Gecse Péter alpolgármester köszöntötte, a felelősségteljes hulladékszemléletről beszélt. Köszöntőjében rámutatott: növelni kell a megértést a hulladékgazdálkodás fontossága és a lehetőségek irányába.  A gazdasági fenntarthatóság keretében csökkenteni kell a hulladékgazdálkodás költségeit és beépíteni a termék árába, a „szemetelő fizessen” elv alapján.

Az alpolgármester elmondta: Zalaegerszeg környezetvédelmi programjában benne van a jövő generációjának környezettudatos nevelése, ez már az óvodás korban elkezdődik, és folytatódik az iskolákban is.

A továbbképzésen Katkó Lajos természetvédelmi szakértő többek között arról beszélt, hogyan tudjuk megóvni a természetet, és szólt a természetvédelem és a hulladékgazdálkodás kapcsolatáról.  Szebenyi Péter környezetmérnök a Komposztolok, hogy ne az avart égessem című előadásában bemutatta a zöldhulladék hazai helyzetét és a jelenlegi kezelési módját. Rávilágított a komposztálás fontosságára és annak népszerűsítési eszközeire.  Kertész Balázs okleveles környezetmérnök A környezetvédelem és az informatika kapcsolódási pontjai és az ebből fakadó lehetőségek című előadásában bemutatta a saját fejlesztésű hulladékgazdálkodási platform fejlesztésének  lépcsőfokait, kiemelve a 21. század környezetvédelemmel kapcsolatos alkalmazásokra.

Megállapítható: a továbbképzés erősítette az intézményi kapcsolatokat, a projekt hozzájárult a horvát jószomszédi kapcsolatok előmozdításához és a harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődés ösztönzéséhez. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK