2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő busza Zalaegerszegen

2021. március 25. csütörtök, 15:50
Szerző és fotók: Antal Lívia
A Zöld busz mintaprojekt ötödik állomásaként megérkezett Zalaegerszegre az az elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz, ami április 18-ig „helyi járatként” ingyenesen közlekedik a zalai megyeszékhelyen. Az e-busz menetrendjét az utazni kívánók a város Facebook oldaláról tölthetik le.

A lakosok közel egy hónapig ingyen tesztelhetik

Németh Tamás, Gecse Péter, Vigh László és Balaicz Zoltán

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a kormány célja, hogy az ország 2050-re karbonsemlegessé váljon, melyhez kapcsolódóan Zalaegerszeg elkészítette és elfogadta klímavédelmi stratégiáját 2019-ben. A 18 pontból álló program részletesen tartalmazza azokat a tevékenységeket, amit a város teljesíteni kíván 2050-re, a mindennapokat, a fejlesztéseket, a hulladékgazdálkodást, illetve a tömegközlekedést érintően. Az utóbbira vonatkozóan indította el a kormány a Zöld busz programot, felvezetéseként pedig a Zöld busz mintaprojektet, amelynek Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Nyíregyháza, a Mátrai Erőmű térsége valamint Zalaegerszeg helyszíne. Ennek jelentősége az, hogy 2022-től már csak elektromos meghajtású autóbuszok állhatnak városi forgalomba. A zalai megyeszékhelyre érkezett elektromos meghajtású busz a szemléletformálás mellett azt is szolgálja, hogy a lakosság megismerje a használatukkal járó előnyöket is az április 18-ig tartó ingyenes tesztelés keretében.

A polgármester beszélt arról is, hogy tavaly a Volánbusz Zrt. 800 millió forintos fejlesztése keretében hat környezetkímélő Mercedes-Benz csuklós buszt kapott a város, amellyel 15,25 évről 11,83 évre csökkent a meglévő állomány életkora. Reményeik szerint, közel kétmilliárdos költséggel és a szükséges töltőkapacitás biztosításával 11 új elektromos autóbusz állhat be a helyi tömegközlekedésbe 2022-re. Ezáltal már 7,7 évre csökkenhet a város autóbusz-flottájának életkora. A polgármester beszéde végén arra biztatta a város lakóit, hogy próbálják ki az elektromos buszt, illetve osszák meg tapasztalataikat az önkormányzattal.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a város üzemeltetésében fontos szempont a minél egészségesebb környezet kialakítása, melynek kapcsán a zöldfelületek növelése és az új fák ültetése mellett a károsanyag-kibocsátás kérdése is szóba kerül. Az elektromos járművek, így a Zalaegerszegre érkezett villanybusz esetében is ez nulla a felhasználás helyén. További előnye, hogy egy töltéssel 200 kilométert tud megtenni a terep- és közlekedési viszonyoktól függően. Kiemelte, a jövő közlekedési kultúráját az elektromos meghajtású járművek jelentik, ezért fontos, hogy a helyi közösségi közlekedés mellett elterjedjen a magánszemélyek használatában és az árufuvarozásban is. Ezt segíti elő a technológia intenzív fejlesztése, melynek következtében folyamatosan nő a hatótávolság, vagyis minél messzebbre lehet eljutni egy feltöltéssel.

A projektindítón részt vett Gecse Péter alpolgármester és Németh Tamás, a Volánbusz Zrt. helyi közszolgáltatás vezetője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK