2020.07.14., kedd - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az aktív turizmust szolgálja

2019. szeptember 19. csütörtök, 19:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Egerszegi Bringaklub és Természetjáró Egyesület, a Zöld Irány Környezetvédelmi Túra- és Sportegyesület, a Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport- és Túraegyesület valamint a Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesület kerékpárosainak felvonulásával kezdődött az az ünnepség, melyen átadták a Zöld Zala projektben megépült 6,5 kilométeres kerékpárutat, annak Gébárti pihenőállomásán.

EuroVelo 14 részeként épült a Gébárti-tavat is érintő kerékpárút

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: 2017-ben fogadta el a közgyűlés azt a koncepciót, miszerint a hazai és európai trendekhez igazodó, korszerű kerékpárútvonalakat hoznak létre az elkövetkező években. Ebben hat szakaszon összesen 25 kilométer hosszúságú kerékpárút létesítését határozták el. A Zöld Zala-part projektben most ennek első üteme épült meg, egy 6,5 kilométeres szakasz, amelyre 406 millió forintot fordítottak.  A kerékpárút a Platán sort köti össze Andráshidával, miközben érinti a Göcseji Múzeumot, az Olajipari Múzeumot, elhalad a Zala folyó, majd Neszele után a Gébárti-tavi turisztikai létesítmények mellett, sokkal hatékonyabbá és könnyebbé téve megközelítésüket.

A második ütemben a Mindszenty tértől Zalaszentivánig tartó szakaszt szeretnénk megépíteni. Építenek kerékpárutat a Mindszenty teret, a Rákóczi és a Hock János utcákat összekötve, továbbá déli irányba az ottani cégek (többek között a Flex és az Ada) hivatásforgalmi megközelítését segítve. A polgármester, mint mondta, kormánydöntésre várnak a teskándi kikötést biztosító, és a Csácsi Arborétumot elérő szakasz megépítése ügyében. Ha ezekre is megkapják támogatást, akkor Zalaegerszegen néhány év alatt megépülhet a tervezett 25 kilométeres kerékpáros útvonal.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, nagy álma, hogy a választókerületében lévő három város – Lenti, Zalalövő és Zalaegerszeg – kerékpárút-hálózattal legyen majd összekötve. Mindhárom városba el lehessen jutni két keréken. A képviselő kiemelte a kerékpározás egészségre gyakorolt kedvező hatását. Ez az új kerékpárút is arra ösztönöz: hogy „felálljunk a székből és mozogjunk”.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az elhangzottakhoz azt fűzte hozzá, hogy a most megépült szakasz az EuroVelo 14 (EV 14) nemzetközi kerékpáros útvonal fontos része. A további fejlesztésekről elmondta, eredményhirdetésre vár az a közbeszerzési eljárás, hogy Zalaegerszegen a következő 6 kilométer építése is elkezdődhessen Zalaszentiván irányába. Innét Keszthely felé fog vezetni a kerékpárút, lehetővé téve a Balatonnal való összeköttetést. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél már ezen a nyomvonal tervezésének közbeszerzése zajlik.. Ez is része lesz az EV 14 európai bicikliútnak, amely a Bodeni-tótól indulva, Ausztrián keresztül haladva, Magyarországon az Őrséget, a Balatont, a Velencei-tavat, Budapestet, Egert, a Tisza-tavat és a Hortobágyot érintve Debrecenig halad majd. Hozzátette, hogy reményei szerint később két keréken Székelyföld vagy akár a Fekete-tenger is elérhető lesz.

Kiemelte, hogy Zalaegerszegen meghallgatást kaptak a kerékpáros civil szervetek, mert ezen szakasz tervezése során figyelembe vették szakmai javaslataikat. Közös akaratból így valóban minőségi, a turisztikai és a hivatásforgalmi céloknak egyaránt megfelelő kerékpárút létesülhetett.

Az ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester a város elismerő oklevelével köszönte meg az együttműködést a kerékpáros egyesületek képviselőinek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK