2021.07.28., szerda - SzabolcsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az év ásványa, év ősmaradványa

2019. május 27. hétfő, 15:48
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Vándorkiállítás megtekintésére invitálnak a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeum munkatársai. Június 10-ig a 2019-es év ásványát és ősmaradványát bemutató fotókat, valamint a 2018-as kategória győztesekhez kapcsolódó gyermekrajz pályázat díjazott munkáit lehet megnézni az intézmény konferenciatermében.

 A Magyar Földtani Társulat 2015-ben indította el az internetes közönségszavazással eldöntendő az „Év ásványa” és az „Év ősmaradványa” versenyt, főként népszerűsítési, ismeretterjesztési céllal. 2018-ban a fluorit és a Balatonites vitték el a pálmát.

Ezek megjelenítésére írtak ki óvodás és általános iskolás gyerekek számára országos rajzpályázatot „Kezedben a múlt” címmel. Így tudományos gyerekszemek és kezek mutatják be a világító ásványt és a Balaton területén egykor élt csigához, poliphoz hasonlatos csápokkal rendelkező ragadozó őslényt. A korosztály győztes alkotások teszik ki a kiállítás egyik felét. 

A másik részben pedig Kupi László fotókiállítása az ide év győztes ásványáról, a galenitről, valamint a népszerűnek ítélt ősmaradvány, a Komlosaurusz feltételezett rekonstrukciói láthatók. Ez utóbbi egykoron élt állatnak csupán 10-20 centiméteres lábnyomaival találkoztak a kutatók, ezért csak feltételezések alapján készültek a rekonstrukciók. A galenitről pedig azt illik tudni, hogy ólom és ezüst kinyerésére használják, akkumulátorok, búvármellények, sugárvédelmi eszközök és lőszerek készítéséhez fontos. Amúgy „nagyon kocka” megjelenésében és vágás esetén is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK