2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az Év települése díj Zalaegerszegnek

2016. november 23. szerda, 10:17
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az Év települése díjat nyerte el Zalaegerszeg a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. Az idei megmérettetés eredményeiről a városházán számoltak be sajtótájékoztató keretében.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: 2015-ben a kategória fődíját nyerte el a város, s bár idén is értékelte a zsűri a közterületeken látottakat, egymás utáni években nem nyerhet fődíjat egy település. Ennek ellenére Zalaegerszeg idén is elismerésben részesült, mégpedig egy újonnan alapított kategóriában, az Év települése díjban.

Innovatív, kreatív környezetrendezés

A polgármester úgy látja, hogy a zsűri értékelte egyrészt azt, hogy a tavalyi fődíj megnyerése után sem lankad a város lelkesedése a környezetszépítés terén; idén is számos innovatív és kreatív megoldás született. Ezenkívül Zalaegerszeg több mint két évtizede vesz részt a versenyen, s az elmúlt évek munkáját is számításba vették az ítészek. Az elismerésért köszöntet jár nemcsak a polgármesteri hivatal és a Városgazdálkodási Kft. munkatársainak, hanem az itt élő polgároknak is, akiknek szintén fontos, hogy virágos és zöld városban tölthessék mindennapjaikat.

Vigh László országgyűlési képviselő hozzátette: a Virágos Magyarországért verseny egy ’70-es években indult európai mozgalomból nőtte ki magát. Hazánkban először 1994-ben rendezték meg, melyhez akkor mindössze 25-30 település csatlakozott. Manapság már több száz város és falu jelentkezik az évről évre meghirdetett versenyre. Zalaegerszegnek nincs szégyenkeznivalója sem a zöldfelületek állapotát, sem pedig azok tisztaságát illetően.

Illusztráció

Az országos mozgalom mintájára néhány éve zajlik egy helyi verseny is; a Virágos Zalaegerszeg program. Tolvaj Márta alpolgármester szerint az erre jelentkező lakóközösségek, intézmények példát mutatnak mindenkinek, és másokat is arra ösztönöznek, hogy figyeljenek oda környezetükre. Nemcsak a virágosítás, parkosítás a fontos, hanem az is, hogy az elért eredményeket megőrizzük, s vigyázzunk a zöldfelületeinkre.

Kovács Mihály főkertész hozzátette: nagy boldogság, hogy Zalaegerszeg elsőként hozhatta el ezt a díjat. Reméli, hogy néhány év múlva ismét fődíjasak lehetünk, hiszen egy-egy város többször is lehet kategória győztes, ha nem is egymást követő évben. Az idei virágosítási munkákkal kapcsolatban elmondta: 40 ezer egynyári-, 32 ezer kétnyári növényt és 18 ezer hagymásvirágot ültettek el. Az adatok ugyanakkor még nem garantálnak semmit, hiszen megfelelő fajtaválasztásra és elrendezésre van szükség az esztétikus küllemhez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK