2021.07.30., péntek - Judit, XéniaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cél a „zéró hulladék”

2018. február 01. csütörtök, 18:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg, Lenti, Hévíz és Keszthely vonzáskörzetében mintegy 200 település hulladékgazdálkodási rendszerét korszerűsítik a megyében. A 3,5 milliárd forint európai uniós forrással támogatott beruházásról az egerszegi városházán tartottak sajtótájékoztatót.

A projekt célja, hogy az észak-zalai településeket érintően olyan hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki, melynek révén csökken a tárolókba lerakott hulladékok mennyisége, mondta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Mint fogalmazott, az elmúlt évtizedekben a szelektív hulladékgyűjtésre koncentráltak, ma már viszont, hogy energetikailag is hasznosítható legyen a hulladék. A zalaegerszegi hulladéklerakó válogatórendszerének márciusra elkészülő, mintegy 1,4 milliárd forintos technológiai korszerűsítéséhez is kapcsolódik az újabb 3,5 milliárdos fejlesztés.

Az összegből 2,3 milliárd forint Vigh László országgyűlési képviselő választókörzetét érinti. Azt mondta, az új hulladékfeldolgozási rendszerrel a ma még deponálásra szánt hulladékmennyiség, ezáltal a környezeti terhelés is jelentősen csökkenhető. A hulladékszállítás díja a kormány rezsicsökkentési programjának köszönhetően hat éve nem emelkedett a hulladékszállítás díja, ez a beruházás is azt szolgálja, hogy ez még évekig így maradjon, hangsúlyozta.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő választókörzetében 1,2 milliárd forint értékben valósul meg ez a fejlesztés. Kiemelte, a térségi együttgondolkodás fontosságát, ami egy gazdaságos működtetésű, egységes hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését teszi lehetővé. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a beruházás nem a lakosság pénzéből, hanem európai uniós forrás felhasználásával valósul meg.  

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke történelmi pillanatnak nevezte a bejelentést, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Modern városok program beruházásait is beleértve soha ilyen nagy összegű forrás, ennyire koncentráltan még érkezett a megyébe. A beruházás részleteiről elmondta, Zalaegerszegen, Lentiben, Keszthelyen korszerűsítik a meglévő hulladék-feldolgozók technológiáját gépek, eszközök és járművek beszerzésével. Hévízen új hulladékudvart, Zalabéren pedig új hulladék-előkezelő csarnokot létesítenek a technológiai fejlesztés és a gépbeszerzés mellett.

Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója azt mondta: olyan fejlesztéseket valósítanak most meg, amelyekkel a lakosság közvetlenül nem találkozik, de hosszú távon a hulladékkezelés biztonságát szolgálja. A „zéró hulladék” elve szerint az a cél, hogy az újrahasznosítás mellett az energetikai felhasználásra történő előkészítést is elvégezze az új rendszer.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK