2021.05.17., hétfő - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fakivágás: sérelmezett vagy indokolt?

2016. augusztus 12. péntek, 14:53
Szerző: Nemes Norbert
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Keszthelyi Hivatásos Tűzoltósága 2016. augusztus 6-án 11:52-kor kapott riasztást mely szerint Keszthely, Vásár tér 14. szám alatt egy tíz méter magas diófa keresztben be van hasadva.

Emiatt veszélyben volt egy négyemeletes lakóépületet. A bejelentést a lakóépület egyik lakója tette meg. A helyszínen a tűzoltók megállapították, hogy a földtől kb. 1,5 méter magasságú törzsből két sudárág tör elő, melyből a függőlegesebbik az elágazás felett, az elágazástól kifelé meg volt repedve, így a sudár leszakadása, kidőlése volt várható - mondta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Keszthelyi Kirendeltségén Angyal Péter Tamás tűzoltó alezredes A tűzoltósági felügyelő indokoltnak tartotta a kivágást.

Annál is inkább,mert a megmaradó csonkon a szabálytalan koronaforma valamint a sudarak közötti gombás elváltozás, a törzs függőleges repedése pedig a maradék diófarész kidőlésének veszélyét hordozta magában. A helyszínen életvédelmi szempontokból a kárhely parancsnoka a fa kivágását rendelte el, evvel a gyalogos forgalmat, a közlekedők biztonságát, valamint az anyagi javak védelmét teremtette meg. A helyszín tüzetes megvizsgálása során a kárhelyparancsnok a keszthelyi Vásár tér 12. szám alatt egy veszélyesen megdőlt juharfát talált, amelynek törzse függőlegesen hosszában végig volt repedve. A fa járműparkolót veszélyeztetett.

2016 nyarán összesen hetven esetben vonult beavatkozást igénylő eseményhez a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltóság. A vonulásokból 19 esetben fa kidőlése vagy épület veszélyeztetése adta a vonulás okát. A káreseteket megelőzően emberéletben nem esett kár, viszont több esemény járt komoly anyagi kárral.

 A fákat már jó ideje védik különböző környezetvédelmi jogszabályok. Egy nyolc év óta hatályos kormányrendelet kimondja: a tulajdonos minden, az ingatlanán lévő fát köteles fenntartani és szakszerűen gondozni, sőt még a leveleket, virágokat és termést is össze kell gyűjtenie.

Nos, éppen a szakszerűséggel akadt problémája a hónap elején a Vásártér 12. számú ház lakóközösségének. Nevükben Reinpek Ferenc és felesége tett panaszbejelentést lapunknál. Mint előadták: augusztus 6-án, szombaton délután, előzetes vizsgálódás nélkül, az emeletes épület bejárata előtt, a játszótér szélénél, valakik kivágtak egy két évtizedes, nagyméretű diófát, valamint az épület túloldalán, a sportpálya mellett magasodó, másik, gyönyörűen zöldellő, láthatóan egészséges juhart is. A panaszosok szerint a kivágott fák nem veszélyeztettek sem épületet, sem emberéletet, de még villanyvezetékbe sem lógtak bele. Különösen sérelmesnek tartották, hogy a hetek múlva már termést hozó diófa is áldozata lett a motoros fűrészeknek. Úgy vélekedtek, hogy az esetlegesen meglévő száraz ágak, fazonigazítással, gallyazással is eltávolíthatók lettek volna. Az eset azért is különösen sérelmes sok környéken élőnek, mert a vásártéri ABC-üzlet bejáratával szemközti, hatalmas fa már csont szárazzá aszalódva könyörög esztendők óta azért, hogy valaki vigye el onnan. Mégsem történik évek óta semmi. A vegetációs időszakban, amely alatt a növények aktív anyagcserét folytatnak, zöld hajtást, lombot fejlesztenek, termést hoznak -inkorrekt dolog az élő egyedek likvidálása -állították.

A közterületen lévő fák kivágásával kapcsolatban Herold Ilona a keszthelyi GESZ zöldterületi vezetője kifejtette: a fakivágás szigorú szabályokhoz kötött. A lakossági, – illetve hivatalból történő bejelentés alkalmával minden esetben kimegyünk a helyszínre és megvizsgáljuk a panasz megalapozottságát. Véleményezzük, és ha indokoltnak ítéljük meg a fa kivágását, engedélyeztetjük az arra illetékes hivatallal. Amennyiben a kivágási engedélyt megkapjuk, csak akkor történik a végrehajtás. Jelen esetben bejelentés felénk nem történt, a kivágást nem mi hajtottuk végre.  Az általunk végzett fakivágáskor aznap, akadályoztatás esetén másnap a fa elhordásra kerül, minden esetben tiszta területet hagyva magunk után. A GESZ munkatársai feliratos formaruhát hordanak.

 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK