2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fotók a csemetekertből

2022. április 27. szerda, 20:45
Szerző: -pet-; Fotó: pP
„Ahol a fák születnek” címmel nyílt fotókiállítás a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A tárlat a bajcsai csemetekert legszebb pillanataiból válogat; bemutatva az erdészeti munka egyik legfontosabb részét, mégpedig a facsemeték nevelését.

Kiállítás a növekvő fákról

A kiállítást – melyen az Ady-iskola egyik negyedik évfolyamos osztálya is részt vett – Csányi Anita erdőmérnök nyitotta meg. Rövid előadásában felhívta a gyerekek figyelmét az erdészek szerteágazó munkájára. Mint mondta, sokan tévesen azt gondolják, hogy ők csak fákat vágnak. Ez azonban nem így van. Sőt, a fákat az elpusztulásuk előtt vágják ki, ki további hasznosításra.

Munkájuk zömét azonba a telepítés, az erdők felújítása, az állomány bővítése jelenti. A kollégák sok időt töltenek ott, ahol a fák születnek, vagyis a bajcsai csemetekertben. Az erdőben összeszedik a magokat, és ezt ültetik el az előkészített területre. Évente 10-12 millió csemetét nevelnek. Tápanyagra, vízre, megfelelő hőmérsékletre és – mint a gyerekeknek – gondoskodásra van szükségük a növekvő fácskáknak. A csemeték – méretüktől függően – 1-3 éves korukban ültethetők ki az erdőbe. Ezeket a folyamatokat és szép pillanatokat mutatja be a fotókiállítás, mely Filák Attila, Kiss Gergő, Steyer Edina, Varga György és Vaski László erdészeti munkatársak képeiből válogat.

A bajcsai csemetekertbe szívesen fogadnak diákcsoportokat is. Rendszeresen szerveznek nyílt napokat és nyári táborokat, ahol a fiatalok élményszerűen ismerkedhetnek meg az erdészek munkájával. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK