2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ha május eleje, akkor orgona

2022. május 02. hétfő, 19:10
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A melegedő tavasz, a ballagások és az anyák napja jellegzetes virága az orgona. Illatos, látványos, gyógyító. Ha jól karban tartják hosszú életű, a különböző fajok társításával virágzási ideje megnyújtható. Jelképek terén pedig a bőség, megerősödés hírnöke.

Gyógyhatással is rendelkezik

Az olajfafélék csoportjába tartozik a legismertebb képviselője, a közönséges vagy májusi orgona (Syringa vulgaris). A Balkán-félszigeten őshonos, a XVI. századtól jelent meg Európában, először Bécsben és a Biedermeier korszak kedvelt növénye volt. A 3-5 méterre növő díszcserje alapfaja lila virágú. A kerti fajták a fehértől a rózsaszínen, kéken át a nagyon sötét liláig terjednek. Meleg- és napigényes, a csapadék hatására különösen a fehér virág gyorsan rozsdásodik. Az ügyes kertész akár egy bokron belül is nevelhet szemzéssel különböző színű virágokat. Nyírást, metszést igényel a virágzás végén, mert a következő évi virágok sorsa előző nyáron dől el. Bár a mostani hidegebb tavaszok csökkentik a virágok méretét. Szaporítható sarjhajtással vagy magról, nemesíthető tavaszi oltással. Télálló cserje. 

Manapság 20 orgonafajta mintegy 1000 féle változata létezik. Ezek közül a legkedveltebb, leggyakoribb a közönséges orgonán kívül az alacsonyabb növésű perzsa orgona, a koreai eredetű „Miss Kim”, mely lila bimbókból növeszt levendulaszínű virágot, mire a többiek már elvirágoztak, ősszel pedig sötét piros leveleivel díszít. A japán orgona pedig fehér virággal, télen sárgásbarna gyümölccsel, tavasszal sötétszínű, fehérfoltos barkáival hívja fel magára a figyelmet. 

Az közönséges orgona, melyből akár sövény is vágható szépsége és illata, árnyékoló képessége, talajmegkötő tulajdonságai mellett gyógyhatással is rendelkezik. Így a levelét megfázásos tünetekre, a virág tinktúrát (külsőleg!) izületi fájdalmakra, sebkezelésre, a rügyet diabétesz ellen lehet használni (Birtalan Katalin természetgyógyász ajánlása szerint). A manapság divatos „vadnövényből szörpöt” mozgalomban megjelent az orgonavirág is, de ezzel kapcsolatban megoszlik a szakértők véleménye, és aki kóstolta tudja, hogy maga a virág keserű ízű, élvezeti szörpnek tehát csak nagy mennyiségű cukorral lehet használni.

Orgonavirágból akár szappan is készülhet, egy májusi próbát megér annak, aki szívesen készít bio házi kozmetikumokat. Ha az év többi hónapjában is vágyunk az orgona jellegzetes illatára rendelkezésünkre áll a virágból kivont illóolaj. Ez nyugtató és szorongáscsökkentő, az elmét tisztítja, segíti a relaxációt. A vágások, sebek gyógyulását gyorsítja, növeli a bőr rugalmasságát. Tisztítja a szoba levegőjét, segíti az alvást.

És végül majdnem zárójelben, számos romantikusabb zeneszámot ihletett meg eme növény különböző színű virága.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK