2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hagyományost energiatakarékosra

2023. április 15. szombat, 18:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
Lakossági LED-csereprogram indul Zalaegerszegen, amelynek keretében ingyenesen juthatnak energiatakarékos LED-es izzókhoz azok, akik nevén villanyszámla van. Az igénylők a led.zalaegerszeg.hu oldalon regisztrálhatnak április 15-e és május 31-e között. Ugyanez a lehetőség fennáll egyes intézményekben felállított regisztrációs pontokon.

Elindult a lakossági LED-csereprogram

Bali Zoltán, Balaicz Zoltán, Flaisz Gergő és Pintér-Gotthárd Adrienn

A város képviselő-testülete az európai energiaválság káros hatásait enyhítendően 18 pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el az elmúlt ősszel. Ennek részeként bevezették a lakossági gázár- és villanyár-támogatási programot, hogy ne kerüljenek nehéz helyzetbe a rezsicsökkentésből kiesők. Ez havi maximum 15 ezer illetve 5 ezer forintot jelent, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, az ingyenes lakossági LED-csereprogramról is határoztak akkor, ami április 15-ével indul. A hagyományos izzók LED-es fényforrásokra való cseréjével jelentős megtakarítás érhető el az áramköltségekben, amely nagy segítség az egyedülállók, a nyugdíjasok és az alacsony keresetűek számára, emelt ki a polgármester. Jelezte továbbá, hogy a társasházak számára is meghirdetik ezt a programot a lépcsőházak, bejáratok égőinek cseréjére vonatkozóan. A képviselő-testület májusi közgyűlésen dönt erről.

A LED-csereprogramra a led.zalaegerszeg.hu oldalon lehet regisztrálni április 15-e és május 31-a között, mondta Bali Zoltán alpolgármester. Mint fogalmazott, gondoltak azokra is, akiknek az online jelentkezés problémát jelent. Ők a Keresztury VMK-ban, az Apáczai VMK-ban, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, a Mindszentyneumban, a Tourinform-irodában és a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában kapnak ehhez segítséget hétfőtől péntekig az intézmények nyitvatartási idejében. Ezek a regisztrációs pontok a hétvégén nem vehetők igénybe.

Elhangzott, a led.zalaegerszeg.hu oldalon (webcím előtt nincs www) minden szükséges tudnivaló megtalálható a regisztrációhoz. Az igénylőknek meg kell adni a cserélni kívánt fényforrások számát, fogyasztásuk és napi használatuk adatait. (Kétféle típus – a klasszikus E27-es, valamint az E14-es foglalatú –cseréjére van lehetőség.) A regisztrációhoz a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, valamint egy éven belüli bármely havi villanyszámlát is fel kell tölteni. A LED-csereprogramban a CYEB Energiamegoldások Kft. partnere az önkormányzatnak. A beérkező regisztrációkat május 31-ét követően dolgozzák fel. A jogosultakkal egyedi szerződést kötnek, akik az átvételi pontokon vehetik át a kért LED-izzók szerint összeállított csomagot. Minderről előtte értesítést kapnak.

Felhívták a figyelmet, hogy a napelemekkel rendelkezők nem pályázhatnak a programra. Továbbá arra, hogy a régi, hagyományos izzókat sem a regisztrációs pontokon, sem az átvételi helyeken nem lehet leadni.

A városházán tartott sajtótájékoztatón Pintér-Gotthárd Adrienn, a műszaki osztály csoportvezetője, valamint Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója is részt vett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK