2021.09.19., vasárnap - VilhelminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ivóvíz: védd természetesen!

2018. március 24. szombat, 13:20
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL, Zalavíz Zrt.
A 2018-as víz világnap nemzetközi szlogenje „Védd természetesen!”, melyhez kapcsolódóan Zalavíz Zrt. idén is meghirdette rajzpályázatát. Az egyfordulós kiírásra több mint száz pályamű érkezett be, melynek ünnepélyes díjkiosztóját március 22-én tartották.

Az ENSZ 1993-ban döntött arról, hogy március 22-e a víz világnapja, melyet cégünk immár 16. éve ünnepel meg – mondta Arnhoffer András elnök-vezérigazgató. – Ennek keretében minden évben rajzpályázatot hirdetünk az óvodások és az általános iskolások körében, hiszen ők a legfogékonyabbak a világnap üzenetére, miszerint védeni kell a természetes vizeket, és takarékoskodni kell az ivóvízzel. Közösségi tulajdonban lévő közszolgáltatóként elsősorban a vízszennyezés ellen vesszük fel a harcot, emellett a víztakarékosságra is fel kívánjuk hívni a lakosság figyelmét. Munkatársaink az év minden napján azért dolgoznak, hogy a csapból tiszta, egészséges ivóvíz folyjon, az elhasznált, szennyezett víz pedig megtisztítva jusson vissza a folyókba, tavakba. Hazánk, azon belül Zala megye kitűnő adottságokkal rendelkezik, éppen ezért különös felelősséggel bír, hogy a jövőben is jusson mindenkinek tiszta ivóvíz. Becsülnünk, óvnunk kell tehát a vízvagyont, folyóinkat, tavainkat.

Arnhoffer András továbbá elmondta, hogy a nagy érdeklődésnek köszönhetően kétnaposra szervezték meg az üzemlátogatást, melyen közel ezer gyermek ismerhette meg a víztisztítás, a vízellátás valamint a szennyvíztisztítás folyamatait. Így a berendezéseket, gépeket is, melyekkel dolgoznak a munkatársak, valamint a laboratóriumot, ahol a víz minőségi vizsgálata zajlik. A rendezvény különlegességét az adta, hogy az ÉNYKK öko buszai szállították a gyerekcsoportokat, amelyek a Zalavíz által szennyvíziszapból előállított bio CMG üzemanyaggal működnek.

A Zalavíz Zrt. 162 településen közel 150 ezer lakost lát el szolgáltatásaival. Milyen fontos a munkája, arról beszéljenek számok: a cég évente négy és fél millió köbméter ivóvizet kezel, ami „ásványvizes üvegben” kifejezve azt jelenti, hogy évente négy és fél milliárd liter vizet fogyaszt, használ fel ellátási területén a lakosság.

A rajzpályázat díjkiosztásán a tiszta ivóvíz jelentőségéről Vigh László országgyűlési képviselő beszélt. Mint mondta, a víz tisztasága azért is globális kérdés, mert 2050-re a 9,8 milliárdot is eléri a föld lakossága, amellyel az ivóvízigény is nőni fog.  Magyarország víznagyhatalom, ugyanakkor a takarékos vízhasználat tekintetében a felelősség nem kerülhető meg. A pazarlás példájaként megemlítette, hogy ivóvízzel öntözünk,  ivóvízzel mossuk autóinkat, és folyó víz alatt mosogatunk. Arra intette a gyereket, hogy takarékosan bánjanak a vízzel, feleslegesen ne folyassák, amikor fogat, vagy kezet mosnak.

Hangsúlyozta, hogy az ivóvíz tisztaságának a Zalavíz az őre, amely a várossal együtt mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb minőségű ivóvizet kapja a lakosság a cég ellátási területén.

A beszédet követően Balaicz Zoltán polgármesterrel és Arnhoffer András elnök-vezérigazgatóval közösen adta a legjobb rajzokat készített gyermekeknek a díjakat.

Általános iskola alsós korcsoportban első helyezést érdemelt ki rajzával Steinitz Márk, a zalaegerszegi Eötvös iskola tanulója. Érdeklődésünkre elmondta, a homokóra azt mutatja, hogy a Föld ideje hamarosan lejár, mert a gépek, erőművek, repülőgépek globális felmelegedést okoznak. Ennek következtében elolvadnak a jégtáblák, szennyezett lesz a víz, ami több állatfajt, közte a jeges medvét a kihalás veszélyével fenyegeti.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK