2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kája, Zala megye első oroszlánja

2017. szeptember 05. kedd, 09:41
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Mindenki felkapta a fejét, amikor híre jött, kisoroszlánnal bővült a csácsi állatsimogató. Sokan meglátogatták az elmúlt két hétben Káját, a jelenleg közel 3 hónapos nőstény kölyköt. Egyelőre a plüssmacik világában él, ágyban, párnák közt alszik, de már most sem tanácsos az étele közelébe menni a gondozóknak.

A közösségi oldalakon is feltűnt Kája, pro és kontra véleményekkel. Ezért is keretük fel az állatkert vezetőjét, illetve az illetékes hivatalt, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályát. Ez utóbbi apparátus tiszte engedélyezni a különösen veszélyes kategóriába tartozó oroszlán tartását. (A veszélyes állattartásról 1999-ben hoztak törvényt Magyarországon, melyet legutóbb 2015-ben módosítottak.)

Kovács Zoltán és Kája

A Csácsi Hegyi Állatsimogató és Állatotthon vezetője Kovács Zoltán bokros teendői között szakított időt az interjúra. Mint mondja, önerőből látják el és tartják fenn az otthon 140 lakóját. Ez az egész családnak munkát ad, de a megélhetést nem biztosítja, ezért rendelkeznek egyéb munkahellyel is. Mindezen nehézségek ellenére bővítést terveznek, az állatok kényelmét növelendő, illetve kutyával érkező vendégeik számára hamarosan kutyamegőrző

A tervek szerint 200 négyzetméteres kifutója lesz, éjszakai, fűthető szállással, vasbeton kerítéssel, tető részen is zártan. Egyelőre Kája még erről mit sem sejtve szunyókál a nyár végi melegben plüssmacija társaságában egy teljesen zárt kennelben.

- Nyugodt természetűnek tűnik, de hogy milyen a valódi jelleme, az majd felnőtt korára derül ki – mondja Kovács Zoltán. – Naponta fogjuk etetni, ezért várhatóan szelídebb lesz, mint más állatkerti oroszlánok. A vadászösztön csökkentése miatt ivartalanítva is lesz Kája – mondja, majd hozzáteszi, a helyi állatorvosok körében megoldható az oroszlán egészségügyi ellátása és ellenőrzése, speciális orvost a kérődzők igényelnek inkább.

- Hírlik, hogy régi álma volt egy ilyen állat. Milyen feltételekkel tartható?

- Vadállatidomár végzettségem van, a ’70-es évektől cirkuszban dolgoztam. Örök életemben a munkám és a magánéletem során kapcsolatom volt az állatokkal. Ezenkívül vadállattartási engedélyem is van, állatkertként működünk már. Sok a munka, de büszke vagyok arra, amit már elértem, mivel mindezt önerőből. Ezért is bánt, ha olyanok szólnak meg, akik nem értenek az állattartáshoz. Szerintem az állatvédelem nemcsak abból áll, hogy elhozzuk a rossz körülmények között élő állatot, hanem, hogy otthont is biztosítunk számára. Egyébként az állatotthon sok lakója így került hozzánk, úgy vásároltuk meg őket a kevésbé jó körülmények közül. Az biztos, hogy Kájának nálunk jobb helye lesz, mint egyéb állatkertben vagy cirkuszban. Sokat foglalkozunk vele, de bizonyos szabályokat szigorúan be kell tartani, állandó kiemelt figyelmet érdemel és a tisztes távolságot mindig tartani kell.

A tartásnak szigorúak a szabályai, de attól még otthont lehet teremteni az állatoknak

A természetvédelmi osztály részéről Németh József főosztályvezető-helyettes tájékoztatta lapunkat. Elmondta, a Csácsi Hegyi Állatsimogató és Állatotthon Egyesület részére 2017 májusában adtak engedélyt állatkert működtetésére főemlős (makákó) tartás miatt. Ettől kezdve az „állatkert”, mint jogi forma szabályozza a működés és állattartás feltételeit, mind a gondozók iskolai végzettsége, mind az állatok elhelyezésének körülményei és azok orvosi ellátását illetően. A természetvédelmi hatóság ezt évi rendszerességgel vizsgálja, aktualizálja (szaporulat, elhullás, tulajdonosváltás). Már az oroszlánkölyök születése előtt elkezdődött az egyeztetés a tartási körülmények és engedélyek kapcsán.

- A nevezett állatotthonban már több helyszíni ellenőrzés történt. Azt tapasztaltuk, hogy az ott folyó állattartás eleget tesz a követelményeknek, állatvédelmi, biztonsági és fajvédelmi szempontból is szakszerű. Az esetleges kockázati tényezők a lehető legalacsonyabb szintűek – tájékoztatott Németh József.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK