2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fogyassz ivóvizet!

2021. június 02. szerda, 18:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány PET-palack-mentes középiskola programja keretében két ivókutat helyeztek üzembe az elmúlt év decemberében a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikumában. Átadásukra a járványügyi helyzet miatt június 2-án került sor.

Hogy kevesebb legyen a műanyaghulladék

Krakkó Ákos, dr. Vadvári Tibor és Németh Dezső

A rendezvényen Németh Dezső igazgató és Vörösné Grünvald Anna igazgatóhelyettes ismertette a pályázatot, melynek célja az ivóvíz fogyasztási szokások megváltoztatása, illetve a PET-palack hulladéktermelés csökkentése az iskolákban. Az automata kutakból a diákok és a tanárok szabadon vételezhetnek ivóvizet a pályázat részeként a következő tanévben kijuttatandó kulacsokból, ami egyúttal ösztönzés arra, hogy mérsékeljék a PET-palackos édesített italok fogyasztását. A projekt éppen ezért a tanulók egészség- és környezettudatos életmódra nevelését is szolgálja. Másrészről egy olyan jó gyakorlatot mutat be, ami tovább terjedhet a diákok és tanárok családja körében. Nemcsak az ivóvíz fogyasztása kerülhet előtérbe, hanem környezetbarát megoldásként a műanyaghulladék mennyiségének csökkentése is az iskolában és a háztartásokban.

Ez világszerte fontos törekvés, de egyelőre csak a szomorú tények vannak. A Csendes-óceánban 15 millió négyzetkilométert kitevő műanyaghulladék úszik, ami majdnem 5 millió négyzetkilométerrel nagyobb Európa területénél. Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője osztotta meg ezt az elképesztő adatot. Mint mondta, nem kell messzire menni, hiszen ugyanezt láthatjuk, persze arányaiban kisebben a Tiszán, ahol az összefüggő hulladéksziget 95 százaléka műanyag. Hangsúlyozta, alapítványuk az ivókutak létesítésével a műanyagmentességre és az ivóvíz védelemére kívánja felhívni a figyelmet. Nem hiszi azt, hogy az ivóvíz miatt a diákok végleg lemondanak az üdítőkről, de már az is eredmény lesz, ha kevesebbet vásárolnak, és emiatt kevesebb hulladék termelődik a PET-palackokból az iskolában.

A rendezvényen dr. Vadvári Tibor alpolgármester méltatta a Munkácsy Mihály Technikum szakmai programját, amelyben kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, a környezettudatosság kialakítására. Köszöntőt mondott továbbá Szabó Károly és Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja, illetve főigazgatója.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK